Kjøper Saudi Arabia atomvåpen fra Pakistan?

Riyadh har lagt inn en bestilling i Pakistan på atomvåpen, hevder flere kilder til BBC. De to landene skal fra før av ha en avtale om gjensidig hjelp i krisetider.

Siloen til en underjordisk amerikansk atomrakett (Illustrasjon: Steve Jurvetson, flickr.com)
Siloen til en underjordisk amerikansk atomrakett (Illustrasjon: Steve Jurvetson, flickr.com)

Blant kildene som det britiske kringkastingselskapet benytter seg av, er den tidligere israelske etterretningslederen Moshe Yadlin. I forrige måned hevdet han at Saudi Arabia “ikke vil vente én måned” på å skaffe seg en atombombe fra Pakistan dersom Iran får en atombombe.

Siden 2009 har den mektige oljestaten Saudi Arabia truet med å skaffe seg atomvåpen, dersom ikke verdenssamfunnet klarer å stanse Irans atomvåpenprogram. Nå kan de se ut til å gjøre alvor av truslene, på tross av at nasjonene som utgjør P5+1 for øyeblikket avholder direkte forhandlinger med Teheran.

– Saudi-araberne snakker om Iran med dypeste alvor. De bløffer ikke i denne saken, sier Simon Henderson, en av lederne ved Washington Institute for Near East Policy.

Tidligere rådgiver for USA-president Barack Obama i atomspørsmål, Gary Samore, hevder til BBC at Pakistan og Saudi Arabia har en avtale seg i mellom.

– Jeg tror at Saudi-Arabia er av den oppfatning at de har en forståelse med Pakistan, om at i ekstreme tilfeller vil de kunne skaffe dem atomvåpen, sier han.

Riyadh har undertegnet den internasjonale ikke-spredningsavtalen for kjemiske våpen.

Saudi Arabia markert i rødt (Illustrasjon: Wikimedia Commons)
Saudi Arabia markert i rødt (Illustrasjon: Wikimedia Commons)
Forrige artikkelIsraels beste argumenter til hovedstaden
Neste artikkelTre møter mellom Kerry og Netanyahu før Iran-samtaler
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no