Økende samarbeid med Kina

Amos Nadai, tidligere israelsk ambassadør i Norge og Kina, argumenter for videre økonomisk samarbeid mellom Israel og Beijing. I Kina blir israelerne møtt med beundring.

Amos Nadai. (Foto: Privat, Facebook)
Amos Nadai. (Foto: Privat, Facebook)

Amos Nadai var Israels ambassadør i Norge i perioden 1997-2001. Fra 2007 til 2012 var han ambassadør i Kina, og har nå en stilling med tilknytning til Kina i det israelske utenriksdepartementet. Det følgende bygger på en artikkel han hadde på ynetnews.com den 3. mai 2014, og gjengir altså hans synspunkter fritt.

I den senere tid har det vært en lang rekke negative uttalelser i israelske medier mot et nært samarbeid mellom Israel og Kina. Dette bygger på uvitenhet, fremmedfrykt og andre negative forhold, mener Nadai. Det blir feil å dømme Kina etter vår [vestlige] standard uten å ta hensyn til Kinas unike historie og kultur.

 

Imperialisme?

Kineserne er ute etter å sikre markeder og adgang til energi og andre naturressurser. Bortsett fra dette er de ikke ute etter å skape noen innflytelsessfære verken i Midtøsten eller andre steder. Kina har ingen ambisjoner om å utvide sitt landområde. De kinesiske lederne ser først og fremst innover i samfunnet. De er først og fremst opptatt av å ha fortsatt økonomisk vekst. En god økonomi er det som mer enn noe annet sikrer stabilitet i Kina.

 

Ikke jødehat

USAs støtte til Israel blir mer og mer tynnslitt. Og hat og negative holdninger mot Israel øker i Europa. Men i Kina, både i lederskapet og på grasrota, er det mye sympati overfor Israel og det jødiske folket. For kineserne er Israel en rollemodell. At produksjonen per innbygger i Israel er så høy som den er, og at så mange israelere og jøder vinner Nobelpriser innenfor ulike vitenskaper, vekker stor beundring hos kineserne. Kineserne er i høy grad åpne for samarbeid.

 

Israel kan bidra

På 60 år har Kina utviklet seg fra et land med 400 millioner innbyggere som levde i stor fattigdom til å bli en av verdens mest innflytelsesrike stater med mer enn 1.360 millioner innbyggere. Det er store forandringer i Kina, mange økonomiske og sosiale prosesser. Israel har store muligheter til å bidra til disse prosessene. Mulighetene er nesten ubegrenset.

De fleste israelske bedriftene som gjør forretninger i Kina, er små eller mellomstore. Den israelske regjeringen gjør ikke på langt nær nok for å hjelpe dem til å komme inn på det komplekse kinesiske markedet. Derfor er nivået på israelsk aktivitet på det kinesiske markedet langt mindre enn det burde være.

Nadai ser fram til mye mer samarbeid på felter som turisme, vitenskap og kultur.

 

Hva mener USA?

Noen sier at for mye samarbeid med Kina vil irritere USA. Nadai skriver at han kjenner amerikanske politikere så godt at han kan si helt bestemt at fredelig økonomisk samarbeid ikke vil føre til reaksjoner i USA. Selv om Kina for eksempel bygger jernbane fra Middelhavet til Rødehavet (Eilat), vil det ikke være noen trussel mot Israels forhold til USA. USA har selv et omfattende økonomisk samarbeid med Kina.

Forrige artikkelGeorge Deek i MIFF Molde: Forholdet mellom Israel og Norge, situasjonen i Midtøsten
Neste artikkelPeres i synagogen: – Israel har overgått alle drømmer
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no