Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Økende samarbeid med Kina

Amos Nadai. (Foto: Privat, Facebook)
Amos Nadai. (Foto: Privat, Facebook)
Amos Nadai, tidligere israelsk ambassadør i Norge og Kina, argumenter for videre økonomisk samarbeid mellom Israel og Beijing. I Kina blir israelerne møtt med beundring.

Amos Nadai var Israels ambassadør i Norge i perioden 1997-2001. Fra 2007 til 2012 var han ambassadør i Kina, og har nå en stilling med tilknytning til Kina i det israelske utenriksdepartementet. Det følgende bygger på en artikkel han hadde på ynetnews.com den 3. mai 2014, og gjengir altså hans synspunkter fritt.

I den senere tid har det vært en lang rekke negative uttalelser i israelske medier mot et nært samarbeid mellom Israel og Kina. Dette bygger på uvitenhet, fremmedfrykt og andre negative forhold, mener Nadai. Det blir feil å dømme Kina etter vår [vestlige] standard uten å ta hensyn til Kinas unike historie og kultur.

 

Imperialisme?

Kineserne er ute etter å sikre markeder og adgang til energi og andre naturressurser. Bortsett fra dette er de ikke ute etter å skape noen innflytelsessfære verken i Midtøsten eller andre steder. Kina har ingen ambisjoner om å utvide sitt landområde. De kinesiske lederne ser først og fremst innover i samfunnet. De er først og fremst opptatt av å ha fortsatt økonomisk vekst. En god økonomi er det som mer enn noe annet sikrer stabilitet i Kina.

 

Ikke jødehat

USAs støtte til Israel blir mer og mer tynnslitt. Og hat og negative holdninger mot Israel øker i Europa. Men i Kina, både i lederskapet og på grasrota, er det mye sympati overfor Israel og det jødiske folket. For kineserne er Israel en rollemodell. At produksjonen per innbygger i Israel er så høy som den er, og at så mange israelere og jøder vinner Nobelpriser innenfor ulike vitenskaper, vekker stor beundring hos kineserne. Kineserne er i høy grad åpne for samarbeid.

 

Israel kan bidra

På 60 år har Kina utviklet seg fra et land med 400 millioner innbyggere som levde i stor fattigdom til å bli en av verdens mest innflytelsesrike stater med mer enn 1.360 millioner innbyggere. Det er store forandringer i Kina, mange økonomiske og sosiale prosesser. Israel har store muligheter til å bidra til disse prosessene. Mulighetene er nesten ubegrenset.

De fleste israelske bedriftene som gjør forretninger i Kina, er små eller mellomstore. Den israelske regjeringen gjør ikke på langt nær nok for å hjelpe dem til å komme inn på det komplekse kinesiske markedet. Derfor er nivået på israelsk aktivitet på det kinesiske markedet langt mindre enn det burde være.

Nadai ser fram til mye mer samarbeid på felter som turisme, vitenskap og kultur.

 

Hva mener USA?

Noen sier at for mye samarbeid med Kina vil irritere USA. Nadai skriver at han kjenner amerikanske politikere så godt at han kan si helt bestemt at fredelig økonomisk samarbeid ikke vil føre til reaksjoner i USA. Selv om Kina for eksempel bygger jernbane fra Middelhavet til Rødehavet (Eilat), vil det ikke være noen trussel mot Israels forhold til USA. USA har selv et omfattende økonomisk samarbeid med Kina.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart