Blir India mindre pro-palestinsk i FN?

Etter at India og Israel fikk diplomatiske forbindelser i 1992 har forholdet mellom landene stadig blitt bedre. Indias nye statsminister Narendra Modi kan også komme til å bryte Indias automatiske stemmegivning mot Israel i FN.

Indias statsminister Narendra D. Modi. (Foto: Wikimedia Commons)
Indias statsminister Narendra D. Modi. (Foto: Wikimedia Commons)

India har en betydelig muslimsk minoritet. Det er en av grunnene til at Israel og India ikke fikk diplomatiske forbindelser før i 1992. Men fra da av har forholdet mellom de to landene utviklet seg i stadig mer positiv retning. I 2003 var daværende statsminister Ariel Sharon på besøk i New Dehli.

Kongresspartiet, som heller mot venstre politisk, har holdt noe større avstand til Israel enn den nåværende mer høyreorienterte og mer hinduistiske regjeringen gjør. Men også under Kongresspartiet økte handelen mellom de to land fra 1,5 milliarder i 1992 til 45 milliarder kroner i 2013. Mye av det er våpen og annet militært utstyr som India kjøper fra Israel. Blant annet har India kjøpt minst 8000 israelske panservernraketter og 300 våpen til å skyte dem ut med.

Den nåværende statsministeren i India legger opp til et nært forhold til Israel. Han heter Narendra Modi. I september møtte han Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Begge uttalte at båndene mellom Israel og India er viktige. For Israel er forbindelsen også et viktig ledd i å utvikle forbindelser med ikke-vestlige land for å få flere bein å stå på i tilfelle noen land gjennomfører en hel eller delvis boikott. Det er anslått at de militære kontraktene (hvor leveringen rimeligvis skjer over flere år) er på ca. 70 milliarder kroner. Det planlegges også store felles investeringer innenfor høyteknologifeltet, i noen tilfeller er også andre land involvert.

 

India i FN

Men det nære forholdet mellom de to landene har hittil ikke ført til at India har endret sin stemmegivning i FN. Den er pro-palestinsk og anti-israelsk. Israelerne sier at de blir behandlet som en elskerinne, forholdet skal holdes skjult.

Avisen The Hindu meldte nylig at India overveier å endre sin stemmegivning i FN ved å avstå når det kommer pro-palestinske resolusjoner i stedet for som hittil å stemme “ja”.

For Israel har det lenge vært et problem at mange land stemmer annerledes i FN enn det de sier at de mener i samtaler med israelere. Her er lenker til noen artikler, skrevet for en del år siden, om dette emnet. Artiklene forklarer også hvorfor israelerne ikke legger altfor stor vekt på vedtak i FN generelt og i FNs hovedforsamling spesielt. De vet at mange land stemmer mot sin egentlige overbevisning.

 

Relaterte artikler

FN og hykleri (2010)

Gruppepress i FN (2010)

Israel og FN (2005)

Israelere og andre kjeltringer (2004)

Forrige artikkelHvorfor har ikke palestinerne “rett til å vende tilbake”?
Neste artikkelHøydepunktenes og tragedienes år
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -