Stadig bedre forhold til India

Indias statsminister Narenda Modi er ventet til Israel tidlig i 2016. Men allerede før den tid får Jerusalem besøk av Indias president.
Indias statsminister Narendra D. Modi. (Foto: Wikimedia Commons)
Indias statsminister Narendra D. Modi. (Foto: Wikimedia Commons)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Forholdet mellom Israel og India har i en periode nå vært i bedring. Dette skjøt fart fra mai 2014, da det hindu-nasjonale BJP-partiet kom tilbake til makten. Det noe mer venstre-orienterte Kongress-partiet har også hatt et forholdsvis godt forhold til Israel, men ikke så godt som BJP. Hindupartiet betrakter Israel som en naturlig alliert mot fiendtlige muslimer, og dessuten er partilederen i BJP, Narendra Modi, en god venn av Israel.

BJP tar mindre hensyn til den muslimske minoriteten i India (180 millioner) enn Kongresspartiet. Indiske muslimer er for øvrig generelt mer tolerante enn muslimene i Midtøsten. 8 % av den stemte på Modi ved det siste valget.

 

Kjennetegn på bedre kontakt

Kontakten mellom Israel og India har blomstret på mange felter: Forsvarsindustri, anti-terror-virksomhet, etterretning, jordbruk, helse, vitenskap og teknologi. Særlig har det indiske forsvaret arbeidet for en nær kontakt mellom landene.

Den israelske og den indiske lobbyen i USA samarbeider.

Med et så utstrakt samarbeid på mange felter er det mange indere som har erfaring i samarbeid med Israel. Det er en alminnelig oppfatning blant indiske politikere og byråkrater at India har mye igjen for å samarbeide med Israel.

 

Statsbesøk

Den indiske presidenten, Pranab Mukherjee, skal besøke Israel i oktober 2015. Statsminister Narenda Modi ventes til Israel tidlig i 2016. I februar 2015 var Israels forsvarsminister, Moshe Ya’alon, på besøk i India og underskrev en forsvarskontrakt til en verdi av over 10 milliarder kroner.

 

Endring i FN

India, Kina og mange andre land som Israel har hatt nære og gode forbindelser med i en årrekke, har konsekvent stemt mot Israel i FN, selv om de ofte er mer enig med Israel enn stemmegivningen tyder på. Artikkelen Gruppepress i FN og stoff det blir lenket til der forteller nærmere om hvordan disse mekanismene virker.

Det som er skjedd for Indias vedkommende siden juni 2015, er at India ved et par anledninger har avstått fra å stemme i saker som angår Israel. Tidligere har landet stemt mot Israel i slike saker. Det dreier seg om en sak med tilknytning til FNs menneskerettighetsråd (som er en parodi) og en sak om å anerkjenne en ikke-statig organisasjon med tilknytning til Hamas.

Israel håper at disse avstemningene er starten på en utvikling hvor India vil få flere land med seg på en mer rimelig politikk i forholdet til Israel.

 

Internasjonale trender

India er verdens mest folkerike land etter Kina, og inderne blir stadig mer bevisst på at de ganske naturlig bør spille en større rolle i verden enn de hittil har gjort. Dette er en faktor som gjør at inderne tar mindre hensyn til andre, også araberne, når de utformer sin politikk.

At så mange arabiske land er i kaos og borgerkrig på ulike måter, svekker deres innflytelse i verden. Den lave oljeprisen gjenspeiler at det i mye større grad enn tidligere er kjøpers marked av olje. Det svekker også den innflytelsen de arabiske oljestatene hadde tidligere.

For Indias vedkommende gjelder det også at landet er skuffet over manglende støtte fra de arabiske landene i Kashmir-konflikten.

Israel er et land med mye å tilby på mange felter. Også et land som Nigeria har delvis justert sin FN-politikk i en noe mindre Israel-fiendtlig retning enn tidligere. Det er ikke uten videre slik på verdensbasis at Israel blir mer og mer isolert.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIsraelsk soldat knivstukket
Neste artikkelGår fra Israel-boikott til jødeboikott
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise