Historisk besøk av Indias statsminister

Narendra Modi åpner dørene for fullt samarbeid med Israel. Høyteknologi, vann og våpen står i fokus.

Benjamin Netanyahu og Narendra Modi under et møte i 2014. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)
Benjamin Netanyahu og Narendra Modi under et møte i 2014. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Tirsdag 4. juli kommer Indias statsminister Narendra Modi til Israel på et to dagers besøk. Det er første gang i historien at en indisk statsminister kommer på statsbesøk. Modi og Benjamin Netanyahu skal markere at det er 25 år siden de to landene opprettet diplomatiske forbindelser.

Men de to statslederne skal også se framover. India og Israel har et stort potensiale i samarbeid innenfor høyteknologi, påpeker Sarosh Bana, redaktør for Business India. Foreløpig er det Israel som dominerer i handelsbalansen. Israelsk vareeksport til India er 20,9 milliarder kroner og importen er 14,7 milliarder kroner.

Dersom man inkluderer våpenhandelen, blir Israels nettoeksport enda mye større. I februar bestilte India luftvernsystem fra Israel for over 21 milliarder kroner. Det er ventet at flere våpenavtaler vil bli kunngjort under Modis besøk.

– Israelsk teknologi kan støtte Indias utvikling i kritiske sektorer, som matsikkerhet, vann, internett- og datasikkerhet, elektronisk læring og digitalisering, skriver Bana.

Meirav Arlosoroff beklager at det israelske folket ikke forstår hvor viktig Modis besøk er. Samtidig gir hun regjeringen ros for å forstå det. Elleve departementer i Netanyahus-regjering har utarbeidet en 23 siders plan for å styrke samarbeidet med India, og bevilget 667 millioner kroner til å videreutvikle samarbeidet. Det skal være mer enn Israel noen gang har satt til side for samarbeidsprosjekter med Kina, Afrika og Latin-Amerika til sammen.

– Kjernen i forslagene er å innføre israelsk vann- og landbruksteknologi i India, skriver Arlosoroff. Kanskje kan israelsk teknologi en dag bidra til å rense Ganges-elven?

Fra India ønsker Israel å hente ikke bare billige forbruksvarer og it-eksperter, men også filmprosjekter fra Bollywood og ikke minst turister. 20 millioner indere drar på ferie til utlandet hvert år. Bare 45.000 drar til Israel.

Under sitt besøk i Israel unnlater Modi å avlegge et besøk i de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden.

– Besøket sikter ikke mot å være «balansert», påpeker professor Efraim Inbar. Tidligere har India automatisk stemt for palestinske og arabiske resolusjoner mot Israel i FN-systemet. Dette har pågått helt tilbake til 1947, da India stemte imot FNs delingsforslag i generalforsamlingen.

– India og Israel viser begge at de forstår hvilke trusler som omgir dem og de deler en felles strategisk agenda. Begge har kjempet større konvensjonelle kriger mot sine naboer og har opplevd lavintensiv konflikt og terror. Begge er involvert i langtrukne konflikter karakterisert med komplekse etniske og religiøse komponenter som ikke alltid blir forstått av utenforstående. Begge står overfor masseutryddelsesvåpen hos sine rivaler, skriver Inbar.

Professoren ser to strategiske utviklingstrekk som sannsynligvis kommer til å føre India og Israel enda nærmere de neste tiårene – USAs tilbakegang og Kinas framgang.

– India og Israel representerer to eldgamle sivilisasjoner. De har begge vært under britisk kolonikontroll og ble de første til å bli uavhengig (i 1947 og 1948) i dekoloniseringen etter andre verdenskrig, skriver Inbar.

Khinvraj Jangid, assisterende professor ved Jindal Center for Israel Studies i Haryana, India, forteller hvordan Israels første statsminister David Ben-Gurion kjempet for mer kontakt med India. Ben-Gurion fikk til og med Albert Einstein til å skrive brev til Jawaharlal Nehru med bønn om støtte til zionismen. Ben-Gurion fikk aldri de svarene han håpet på mens han levde, men 70 år senere blir Israels lederes kjærlighet til India gjengjeldt.

Forrige artikkelPalestinske organisasjoner som fordømte Norge og Børge Brende mottar norsk bistand
Neste artikkelKom tett på den syriske borgerkrigen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.