Erik W. Koritzinsky ser tilbake

Norsk-jødiske Erik W. Koritzinsky har utgitt en sterk personlig familiehistorie.
Forsiden av boken.
Forsiden av boken.

Bokomtale
Tittel: Koritzinsky – jødisk-norsk familiehistorie i krig og fred
Forfatter: Erik W. Koritzinsky
Utgitt: 2018
Forslag: Kolofon
Sider: 263

 

Erik W. Koritzinsky. (Foto: Privat)
Erik W. Koritzinsky. (Foto: Privat)

Erik W. Koritzinsky ble født i Trondheim 7. desember 1933. Hans far var den norske jøden Ephraim Wolff Koritzinsky, overlege og direktør ved Trondheim kommunale sykehus, moren Eliabeth Werring Müller Heide var av rik kjøpmannsslekt fra Kristiansund.

I en ny erindringsbok forteller nesten 85 år gamle Koritzinsky om sitt liv. Han gir også glimt fra spennende historier til folk som har stått ham nær. Det kanskje mest kuriøse i boken, er listen med 1.243 forskjellige feilstavinger av familienavnet, noe som ga verdensrekord i Guiness Book for Records i 2006.

Koritzinskys far ble arrestert av nazistene i desember 1941. Han døde året etter av sykdom. Koritzinsky og hans fire yngre søsken ble ikke deportert, men skal ha stått på en nazistisk deportasjonsliste på slutten av krigen. Etter krigen gjorde Koritzinsky karriere som engroshandler av armbåndsur, generalsekretær i Norges Urmakerforbund, markedssjef, bedriftsrådgivning med mer. Det er likevel opplevelsene i barneårene og den jødiske arven fra Polen og andre land som synes å oppta forfatteren mest nå i eldre år.

Selv om Koritzinsky lot seg døpe som kristen som tenåring, har den jødiske identiteten blitt bevart. Han er særlig sårbar når noen går til angrep på jøder som folkegruppe. Det er heller ikke rart, når man mister sin far bare åtte år gammel på grunn av antijødiske tiltak. «Det har skjedd meg flere ganger i kjærlighetsforhold at generell kritikk overfor jøder har ført til at jeg har trukket meg. Det har vært både i starten av et bekjentskap, og etter flere års forhold,» skriver Koritzinsky.

Etter krigen gikk Koritzinsky, etter sin egen beskrivelse, omkring med «en tikkende bombe inni meg i mange år». Det var hat mot tyskere som risikerte å bli utløst dersom bomben eksploderte.

«Jeg husker godt motviljen mot å handle med tysk industri og tyskere da jeg skulle arbeide med import (…) etter urmakerskolen i Sveits. Men, det skjedde noe på reisen til Sveits før påsken 1954. Det var tidlig på natten i Nord-Tyskland at jeg punkterte på bakhjulet. Det var mørkt og motorsykkelen var overbelastet med alt jeg trengte for å gå ett år på urmakerskole…»

En «tykkmaget» tysk lastebileier stanset og tilbudte Koritzinsky skyss til Sør-Tyskland. Han sov godt hele natten på lasteplanet. «Våknet neste morgen av stekt baconlukt. Etter frokost var det innkjøp av ny slange og hjelp til reparasjon av dekket før jeg var på veien mot Sveits. Etter dette begynte jeg å forstå hvor feil og urettferdig det er å generalisere det negative. Jeg var blitt hjulpet av en vanlig tysker i nødens stund på Autobahn, fikk god frokost og flere timers hjelp til å skifte slangen.»

Personlige anekdoter som dette, hvor Koritzinsky deler hva livet har lært ham, er kanskje det mest interessante med boken. I tillegg er det et rikholdig bildemateriale.

Mot slutten gjengir forfatteren fra MIFFs flyer som ble utgitt i 2016, Israel på 1-2-3. «Jeg kan ikke se det annerledes enn at internasjonal politikk og fordømmelsene av staten Israel er hyklerisk og utenfor det som er rett og riktig,» skriver Koritzinsky. Det vil nok de fleste MIFF-lesere være enig med ham i.

Koritzinskys bok kan bestilles via norske bokhandlere på nett.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkel– Denne regjeringen gjør mer for arabisk sektor enn noen tidligere israelsk regjering
Neste artikkelRekordlav støtte til tostatsløsning
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise