Hvordan israelere har gitt liv, og bedre liv, til flere hundre millioner mennesker

Boken «Israelske oppfinnelser» bør inn i bokhyllen til alle Israel-venner og den bør leses av alle som ikke forstår israelernes positive bidrag til verden.

Boken Israelske oppfinnelser kom på norsk våren 2019.
BOKOMTALE
Tittel: Israelske oppfinnelser – innovasjoner som reparerer verden
Forfatter: Avi Jorisch
Forlag: Ventura
Utgivelse: 2019 (kom på engelsk i 2018)

Det tre år gamle forlaget Ventura har gitt Israel-litteraturen på norsk et viktig løft med boken «Israelske oppfinnelser». I en lettlest bok med korte kapitler forteller forfatter Avi Jorisch de personlige historiene til israelske oppfinnere som til sammen har gitt liv, og bedre liv, til flere hundre millioner mennesker.

Hvis du tror jeg overdriver, så tenk på hva dryppvanning og kornposen har betydd for matsikkerhet. Dryppvanning var prøvd i andre land tidligere, men israelerne var de første som brukte plastikkrør og eksporterte det til hele verden. Israeleren Shlomo Navarro utviklet en hermetisk lukket kornpose som har redusert svinnet i lagring av avlinger betydelig. Kornposen har løftet millioner av mennesker ut av fattigdom.

Hvis du tror jeg overdriver, tenk på hva israelsk medisin og medisinteknologi gir til verden (stikkord du kan lese mer om i boken er blant annet medisinsk cannabis, MS-medisin og førstehjelpsbandasje). Hvis du tror jeg overdriver, tenk på hva israelsk internett-teknologi (brannmurer etc.) betyr for deg akkurat nå. Boken inneholder også presentasjoner av en rekke israelske oppfinnelser og prosjekter som MIFF har omtalt de siste årene. Blant dem er verdens raskeste ambulansetjeneste, ReWalk og PillCam.

Et av de mest oppmuntrende kapitlene handler om Iron Dome, det israelske rakettforsvarssystemet. Etter at Israel ble angrepet med tusenvis av raketter under Den andre Libanon-krigen i 2006 satte selskapet Rafael Advanced Defense Systems i gang arbeid for å utvikle et forsvarssystem. Det var få som trodde det var mulig, og enda færre som trodde det var mulig på tre år. Men med en enorm innsats fra teamet ble de første vellykkede forsøkene utført i 2009.

«I utviklingsperioden, som tok flere år, jobbet vi på spreng hele uka og i helgene. Jeg kom ikke hjem før klokken elleve om kvelden en eneste dag. Jeg glemte hvordan familien min så ut i våken tilstand. Jeg tok ikke én fridag i løpet av de tre lange årene. Men jeg angrer ikke et sekund,» sier Chanoch Levine til forfatteren. En slik overgivelse til å redde liv er dypt beundringsverdig.

Jorisch skriver på slutten av boken: «Israel har ikke monopol på gode ideer eller hvordan de skal gjennomføres i praksis. Alle land vil ha nytte av å dykke ned i sine egne kulturer og anvende visdommen de finner der på industriene og yrkene de har utmerket seg i gjennom århundrenes løp. Når det er sagt, bør det den jødiske staten har oppnådd til menneskehetens beste, feires og brukes som et eksempel til etterfølgelse av det globale samfunnet.»

Forrige artikkelHeldigvis er blasfemiparagrafen opphevet før Hillel Neuer taler i Oslo torsdag
Neste artikkelForfølgelsen av de kristne i de palestinske selvstyreområdene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.