– Netanyahu ønsker framgang i fredsprosessen

Statsminister Benjamin Netanyahu er oppriktig interessert i framgang i fredsprosessen med palestinerne. Når han snakker om innrømmelser, mulige tilbaketrekninger og inviterer til umiddelbare forhandlinger med palestinske myndigheter uten forhåndsbetingelser, så er det ikke bare tomt prat.

Statsminister Benjamin Netanyahu er oppriktig interessert i framgang i fredsprosessen med palestinerne. Når han snakker om innrømmelser, mulige tilbaketrekninger og inviterer til umiddelbare forhandlinger med palestinske myndigheter uten forhåndsbetingelser, så er det ikke bare tomt prat.

Dette er ikke påstander fra Netanyahus pressetalsmann eller ihuga Likud-tilhengere, men konklusjonen til diplomatiredaktør Aluf Benn i den venstreorienterte avisen Ha’aretz. Benn har de siste månedene skrevet en rekke artikler hvor han har gått langt i å støtte Netanyahus linje. Dette er oppsiktsvekkende på bakgrunn av den sterkt negative presseomtalen Netanyahu har fått tidligere, både fra israelske aviser generelt, og Ha’aretz spesielt.

– Jeg tror på Netanyahu, skriver Benn i en kommentarartikkel 18. november. Han tror også andre som er interessert i en avtale med palestinerne vil støtte opp om Netanyahu når bare statsministeren får overbevist dem at hans fredsretorikk er mer enn bare ord.

Hvorfor ønsker Netanyahu samtaler?
Det er flere faktorer som motiverer Netanyahu til å bevege fredsprosessen framover.

Den første er trusselen fra Iran og Hizbollah. Benn mener det virker som om Netanyahu forbereder en krig mot Iran og Hizbollah til våren, “når snøen smelter og himmelen blir skyfri”. Nye tilleggsbevilgninger til forsvarsbudsjettet og forberedelser av hjemmefronten nevner han som eksempler på krigsforberedelsene.
– Og selv om det skulle ende med at Netanyahu ikke angriper, må han [hele tiden] være klar. Det er bedre for Israel å kjempe på færre fronter og nøytralisere fiender gjennom diplomati, skriver Benn.

Den andre faktoren er det israelske folket. Netanyahu har dem i ryggen i fredsbestrebelsene. Et flertall av israelerne ønsker en avtale med palestinerne, men foretrekker at forhandlingene blir ledet av en høyreorientert regjering.

Den tredje faktoren er innenrikspolitisk. Netanyahu har for øyeblikket en stabil koalisjonsregjering, men må komme i dialog med palestinerne for ikke å miste Arbeiderpartiet. Venstresiden i Ap forsøker å presse partileder Ehud Barak til å forlate regjeringen, men Netanyahu ønsker veldig sterkt å ha Barak som forsvarsminister i en forventet konfrontasjon med Iran.

Den fjerde faktoren er utenrikspolitisk. Fordi det er stillstand i fredsprosessen blir Israel mer isolert i verdenssamfunnet. Dersom Israel gjør “sjenerøse” kompromiss, som Netanyahu lover, vil det fjerne trusselen fra Goldstone-rapporten og ta vinden ut av seilene til ulike boikott-aksjoner. Det vil også bidra til å reparere forholdet til Europa, Tyrkia og Jordan, tror Benn.

Obamas løfter
Mange tror at Netanyahu forsøker å lure verden med sin fredsretorikk, at han prøver å vinne tid med tomme forhandlinger inntil det blir konfrontasjon med Iran. Dette avviser Netanyahu selv. “Jeg ønsker ikke en fredsprosess for prosessens skyld, men for å få en slutt på problemet,” sier statsministeren.

Benn velger å tro på Netanyahu. Han har vanskelig for å tro at Netanyahu vil forsøke å lure president Barack Obama og gi falske løfter.

Fra Obamas side skal Netanyahu ha fått løfter om støtte i den diplomatiske kampen mot Iran og militær støtte til Israel – “på noen områder mer enn det som var på bordet under Bush-administrasjonen” – i bytte mot israelske tilbaketrekninger og etableringen av en palestinsk stat.

 

 

 

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelUSA avviser erklæring av Palestina
Neste artikkelObama kritiserer utbygging i Gilo
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise