– Jødefolket står overfor eksistensiell trussel

I sin tale på minnedagen for Holocaust i Israel, fokuserte statsministeren på Iran og kalte staten en trussel mot verdensfreden.
Statsminister Benjamin Netanyahu sammenlikner Holocaust med dagens trussel fra Iran, i sin tale fra minnedagen for Holocaust. (Foto: Amos Ben Gershom, GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu sammenlikner Holocaust med dagens trussel fra Iran, i sin tale fra minnedagen for Holocaust. (Foto: Amos Ben Gershom, GPO)

Minnedagen for Holocaust startet onsdag kveld med en seremoni ved Yad Vashem i Jerusalem der både president Shimon Peres og statsminister Benyamin Netanyahu deltok. Seks Holocaust-overlevende tente de seks faklene som representerer de seks millioner jødene som ble drept under Holocaust.

– Våre fiender prøvde å gravlegge den jødiske fremtiden, men vår fremtid ble født igjen i våre forfedres land. Her bygget vi en base og en ny begynnelse med frihet, håp og handling, sa statsministeren i sin tale.

Må lære fra fortiden
Netanyahu fortsatte med å si at dagens generasjon «står overfor oppfordringer om å utrydde den jødiske staten» og at det en har lært fra fortiden ikke må bli glemt, meddeler Jerusalem Post. Statsministeren fokuserte på Iran og kalte staten en eksistensiell trussel mot Israel og mot verdensfreden.

– Det er verdens ansvar å stoppe Iran fra å skaffe seg atomvåpen, sa han.

Netanyahu hintet mot dem som har kritisert ham for å sammenlikne Iran-trusselen med Holocaust.

– Jeg forkaster denne holdningen totalt. Å være redd for å fortelle sannheten, som er at det finnes i dag de som også prøver å ødelegge millioner av jøder, er å ikke respektere Holocaust og å fornærme Holocausts ofre. Israels statsminister er ikke bare tillatt å bruke minnet om en tredjedel av vårt folk når han snakker om eksistensielle trusler, det er hans plikt.

Ikke undervurder Israels evner til å takle Iran-trusselen
Også Peres benyttet anledningen til å advare om trusselen fra Iran.

– Humanitet har intet annet valg enn å lære fra Holocaust og å stå sterkt overfor eksistensielle trusler, før det er for sent. Iran står i sentrum for denne trusselen. Det står i sentrum for terror. Det utgjør en trussel mot verdensfreden, sa Peres ifølge Ha’aretz.

Peres la til at det ikke finnes rom for å undervurdere Israels kjente og ukjente evner for å takle denne trusselen.

Ingen skal bli diskriminert i Israel
President Peres minnet de seks millionene som ble drept og de mange jødiske samfunnene rundt om i Europa som ble utryddet. Han minnet så om Israels eget ansvar for sine minoriteter.

– En og en halv million ikke-jøder bor i Israel. Vi er forpliktet på at ingen av dem skal diskriminert på grunn av sin nasjonalitet eller sin religion. Det er staten Israels essens. Det er en beskyttende makt, en trygg havn og en fantastisk ånd, sa Peres.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise