Nektet å møte Sveriges statsminister

Benjamin Netanyahu avviste nok en invitasjon fra Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu taler til Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations. (Foto: GPO)
Politiet ønsker å sikte Israels statsminister Benjamin Netanyahu for korrupsjon. (Foto: GPO)

Benjamin Netanyahu skal angivelig ha nektet å møte Sveriges statsminister Stefan Löfven under FNs generalforsamling tidligere i uken. Årsaken skal blant annet være at Sverige anerkjente en palestinsk stat i 2014, skriver avisen Times of Israel.

Det er i så fall andre gang på to år at den israelske statsministeren avviser en invitasjon fra den svenske statsministeren. Siden Löfven og sosialdemokratene vant valget i Sverige i 2014 har landet hatt et anspent forhold til den jødiske staten.

Sverige var det første store EU-landet som anerkjente en palestinsk stat. Anerkjennelsen ble ikke godt mottatt i Israel. I tillegg har både Löfven og utenriksminister Margot Wallström kommet med flere anti-israelske uttalelser.

Netanyahu har avvist flere invitasjoner fra Stefan Löfven. (Foto: Phil Jamieson/Flickr)
Netanyahu har avvist flere invitasjoner fra statsminister Stefan Löfven. (Foto: Phil Jamieson/Flickr)

Etter terrorangrepet i Paris i 2015 gikk Wallström langt i å gi Israel medansvar for spredningen av radikal islamisme. Uttalelsene skapte sjokkbølger i Israel. I likhet med Löfven blir også utenriksminister Wallström boikottet av israelske politikere.

Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, sa under MIFFs Israelskonferanse i sommer at Norge er i en helt annen situasjon enn Sverige. Han viste til at Israel har hatt et godt forhold til utenriksminister Børge Brende og den norske regjeringen.

– Tre ganger i året har Brende vært i Israel og hver gang har han fått møte statsminister Benjamin Netanyahu og andre høytstående regjeringsmedlemmer. En slik mulighet er det ikke mange land som har. Den kan forsvinne, svarte han på spørsmål om hva som kan skje med forholdet hvis Norge gikk inn for Israel-boikott.

– Se på Sveriges utenriksminister Margot Wallström. Hun har vært så partisk mot Israel at ingen israelske politikere ønsker å treffe henne hvis hun kommer til Israel.

Men valgresultatet 11. september sikret at relasjonene mellom Israel og Norge ikke havarerer slik de har gjort mellom Jerusalem og Stockholm.

Svensk jøde tar et kraftig oppgjør med Sveriges utenriksminister Margot Wallström. (Foto: Socialdemokraterna, flickr)
Også Sveriges utenriksminister Margot Wallström boikottes av Israel. (Foto: Socialdemokraterna, flickr)
Forrige artikkelSunnaas sykehus fikk israelsk gå-robot
Neste artikkelSlår katedraldørene opp for provokatører bak ulovlige aksjoner og gir overskuddet til konspirasjonsleder
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.