Politiet mener det finnes nok bevis til å sikte Netanyahu for korrupsjon

Men det er statsadvokaten som har siste ordet i korrupsjonssaken.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu taler til Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations. (Foto: GPO)
Politiet ønsker å sikte Israels statsminister Benjamin Netanyahu for korrupsjon. (Foto: GPO)
Er MIFF et viktig KORREKTIV til demoniseringen av Israel? Hvis du svarer JA, klikk her og bli medlem av MIFF.

Det israelske politiet kunngjorde tirsdag at de mener det finnes nok bevis til å sikte statsminister Benjamin Netanyahu for bestikkelser, tillitsbrudd og svindel i de to korrupsjonssakene han er mistenkt i, skriver Times of Israel.

Netanyahu står overfor to separate etterforskninger, Sak 1000 og Sak 2000.

Sak 1000 dreier seg om påståtte ulovlige gaver til Netanyahu og familien fra hans støttespillere. Det skal dreie seg om sigarer og champagne for flere hundre tusen kroner. Netanyahu avviser at det er gjort noe ulovlig. Han mener også verdien på gavene er langt lavere enn det de blir framstilt som.

Politiet mener Netanyahu presset på for ulike prosjekter og lovendringer som ville hjelpe hans støttespillere som takk for alle gavene han fikk av dem.

Et av politiets hovedvitner i saken har vært Yair Lapid, leder av sentrumspartiet Yesh Atid og en av Netanyahus politiske rivaler. Han skal ifølge rapporter ha lagt fram bevis på at statsministeren presset på for en lov som ville gi hans støttespillere flere titalls millioner kroner i skattelette.

Yesh Atid-sjef Yair Lapid ble intervjuet av det amerikanske Time Magazine denne uken. (Foto: Yesh Atids Facebook-konto)
Yesh Atid-sjef Yair Lapid er et av politiets hovedvitner i korrupsjonsanklagene. (Foto: Yesh Atids Facebook-konto)

Sak 2000 handler om en angivelig avtale mellom Netanyahu og eieren av en av Israels største aviser. Statsministeren skal ifølge mistanken ha forsøkt å vedta en lov som ville begrense distribusjon av avisens hovedkonkurrent, i bytte mot at Netanyahu fikk mer fordelaktig omtale i deres avis. Også denne anklagen avvises på det sterkeste av den israelske statsministeren.

Politiets anbefaling er at det tas ut siktelse mot Netanyahu i disse to sakene. De anbefaler også siktelse mot dem som angivelig har gitt bestikkelsene.

Nå blir politiets anbefaling oversendt den israelske statsadvokaten Avihai Mandelblit, som vil gjennomgå bevismaterialet. Det er kun han som har myndighet til å sikte en sittende statsministeren. Det er han som avgjør om det skal tas ut siktelse eller ikke. Denne prosessen kan vare i flere måneder og Netanyahu blir uansett sittende i jobben fram til en avgjørelse er tatt.

Netanyahu mener etterforskningen av hans påståtte korrupsjon er politisk motivert og et forsøk på å vippe han fra makten. Han avviser at han har gjort noe galt og sier han ikke frykter at statsadvokaten tar ut siktelse.

– De har brutalt angrepet min kone og mine barn for å skade meg. Disse anklagene vil ende uten noen ting. Disse anbefalingene [fra politiet] har ingen plass i en demokratisk stat, var Netanyahus svar på anbefaling.

Mange av Netanyahus politiske støttespillere er svært kritiske til at politiets anbefaling offentliggjøres før det er bestemt om det blir tatt ut en siktelse.

Det er statsadvokat Avihai Mandelblit som avgjør om det skal tas ut siktelse mot Netanyahu. (Foto: Youtube)
Det er statsadvokat Avihai Mandelblit som avgjør om det skal tas ut siktelse mot Netanyahu. (Foto: Skjermdump Youtube)

 

DEL
Forrige artikkelDagbladet bommer grovt på fakta og folkerett
Neste artikkelKrever at Netanyahu trekker seg
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Personsjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.