Netanyahu med unikt besøk til Brasil

Den israelske statsministeren vil delta på innsettelsen av Brasils nye president.

Benjamin Netanyahu blir den første israelske statsministeren som besøker Brasil. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)
Benjamin Netanyahu blir den første israelske statsministeren som besøker Brasil. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)

Statsminister Benjamin Netanyahu reiser til Brasil i slutten av desember for å delta på innsettelsen av Brasils nye president Jair Bolsonaro. Det er første gang en israelsk statsminister besøker det latinamerikanske landet. I løpet av besøket vil han også møte lokale jødiske ledere, skriver Times of Israel.

Netanyahu setter kursen mot Rio den 27. desember og vil allerede første dag ha bilaterale møter med president Bolsonaro. 31. desember går turen videre til Brasils hovedstad Brasilia, hvor Netanyahu dagen etter skal delta på presidentens innsettelsesseremoni. Han skal delta på seremoniene ved presidentpalasset, ved utenrikspalasset og i den nasjonale kongressen.

– Dette er ikke hvilket som helst land, selv om alle land er viktige. Dette er et land med nesten en kvart milliard innbyggere, en supermakt. Og de er i ferd med å gjøre radikale endringer i sitt forhold til Israel, inkludert spørsmålet om Jerusalem, sa Netanyahu i et møte med partifellene i Likud.

Den nyvalgte presidenten har lovet å trosse internasjonal konsensus og anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, samt flytte ambassaden dit.

Brasils jødiske miljø, som består av rundt 120.000 mennesker, er glade for at en israelsk statsminister for aller første gang skal besøke landet deres.

– Brasils jødiske miljø ser lovende tegn på det bilaterale samarbeidet mellom Brasil og Israel i de kommende årene, sier Fernando Lottenberg, lederen av det jødiske miljøet i landet. Han peker på et tettere samarbeid mellom de to landene på felt som teknologi, kultur, sikkerhet, landbruk og andre felt.

I tillegg til løftet om å flytte Brasils ambassade til Jerusalem har Bolsonaro også lovet å stenge den palestinske utenriksstasjonen i landet. Den arabiske liga har truet med at en ambassadeflytting vil få konsekvenser for landets forhold til den arabiske verden. Bolsonaro har tidligere avfeid truslene.

– Israel er en suveren stat og det skal vi respektere, skrev han på Twitter.

Brasil er en av verdens største eksportører av halal-kjøtt til den arabiske verden. Landets kjøttbransje har iverksatt lobbyisme for å få presidenten til å ikke flytte ambassaden, da de frykter det vil skade landets eksport.

I desember 2017 kom USAs president Donald Trump med en offisiell anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad og varslet at ambassaden ville bli flyttet. Siden har flere andre land fulgt etter.

Brasils nye president Jair Bolsonaro har lovet å drastisk forbedre landets forhold till Israel. (Foto: Marcos Brandão/Flickr)
Brasils nye president Jair Bolsonaro har lovet å drastisk forbedre landets forhold till Israel. (Foto: Marcos Brandão/Flickr)
Forrige artikkel– Selv om fienden dreper våre barn, vil de aldri klare å knekke oss
Neste artikkel5000 har signert MIFFs opprop
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.