Netanyahu trekker begjæring om immunitet

Det betyr at den israelske statsministeren nå kan straffeforfølges.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president Donald Trump. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kunngjorde tirsdag 28. januar at han trekker sin anmodning om immunitet fra straffeforfølgelse i de tre sakene hvor han er tiltalt for korrupsjon, skriver avisen Ha’aretz.

Netanyahu sendte begjæringen om immunitet 1. januar. Etter planen skulle nasjonalforsamlingen Knesset diskutere anmodningen tirsdag, men debatten er avlyst nå som anmodningen er trukket. Det betyr også at riksadvokaten når som helst kan sende tiltalen til domstolen i Jerusalem, i stedet for å måtte vente på en avgjørelse om eventuell immunitet i parlamentet.

Timer etter at Netanyahu trakk anmodningen ble det kjent at den israelske riksadvokaten har sendt saken videre til domstolen i Jerusalem. Når rettssaken mot Netanyahu vil starte er foreløpig ikke kjent.

Det var i november 2019 at den israelske riksadvokaten tok ut tiltale mot Netanyahu for bestikkelse, svindel og økonomisk utroskap. Netanyahu har avvist alle anklagene og mener han er utsatt for en heksejakt. Han mener politiets etterforskning har vært politisk motivert og påvirket utenfra.

Sak 1000 dreier seg om påståtte ulovlige gaver til Netanyahu og familien fra hans støttespillere. Det skal dreie seg om sigarer og champagne for flere hundre tusen kroner. Netanyahu avviser at det er gjort noe ulovlig. Han mener også verdien på gavene er langt lavere enn det de blir framstilt som.

Sak 2000 handler om en angivelig avtale mellom Netanyahu og eieren av en av Israels største aviser. Statsministeren skal ifølge mistanken ha forsøkt å vedta en lov som ville begrense distribusjon av avisens hovedkonkurrent, i bytte mot at Netanyahu fikk mer fordelaktig omtale i deres avis. Også denne anklagen avvises på det sterkeste av den israelske statsministeren.

Sak 4000 har mange likheter. Netanyahu anklages for bestikkelser og økonomisk utroskap. Riksadvokaten mener han har gitt landets største teleselskap Bezeq forretningsmessige fordeler mot løfter om positiv omtale på den Bezeq-eide nettavisen Walla. Også dette avvises av Netanyahu.

Den israelske statsministeren befinner seg for øyeblikket i Washington i USA, hvor han har hatt møter med USAs president Donald Trump om fredsplanen til Trump-administrasjonen. Det er ventet at planen snart blir offentliggjort.

Forrige artikkelIsraelere skal ha spionert for Hamas
Neste artikkelStyrker sikkerheten før lanseringen av Trumps fredsplan
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.