Netanyahu trekker begjæring om immunitet

Det betyr at den israelske statsministeren nå kan straffeforfølges.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president Donald Trump. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kunngjorde tirsdag 28. januar at han trekker sin anmodning om immunitet fra straffeforfølgelse i de tre sakene hvor han er tiltalt for korrupsjon, skriver avisen Ha’aretz.

Netanyahu sendte begjæringen om immunitet 1. januar. Etter planen skulle nasjonalforsamlingen Knesset diskutere anmodningen tirsdag, men debatten er avlyst nå som anmodningen er trukket. Det betyr også at riksadvokaten når som helst kan sende tiltalen til domstolen i Jerusalem, i stedet for å måtte vente på en avgjørelse om eventuell immunitet i parlamentet.

Timer etter at Netanyahu trakk anmodningen ble det kjent at den israelske riksadvokaten har sendt saken videre til domstolen i Jerusalem. Når rettssaken mot Netanyahu vil starte er foreløpig ikke kjent.

Det var i november 2019 at den israelske riksadvokaten tok ut tiltale mot Netanyahu for bestikkelse, svindel og økonomisk utroskap. Netanyahu har avvist alle anklagene og mener han er utsatt for en heksejakt. Han mener politiets etterforskning har vært politisk motivert og påvirket utenfra.

Sak 1000 dreier seg om påståtte ulovlige gaver til Netanyahu og familien fra hans støttespillere. Det skal dreie seg om sigarer og champagne for flere hundre tusen kroner. Netanyahu avviser at det er gjort noe ulovlig. Han mener også verdien på gavene er langt lavere enn det de blir framstilt som.

Sak 2000 handler om en angivelig avtale mellom Netanyahu og eieren av en av Israels største aviser. Statsministeren skal ifølge mistanken ha forsøkt å vedta en lov som ville begrense distribusjon av avisens hovedkonkurrent, i bytte mot at Netanyahu fikk mer fordelaktig omtale i deres avis. Også denne anklagen avvises på det sterkeste av den israelske statsministeren.

Sak 4000 har mange likheter. Netanyahu anklages for bestikkelser og økonomisk utroskap. Riksadvokaten mener han har gitt landets største teleselskap Bezeq forretningsmessige fordeler mot løfter om positiv omtale på den Bezeq-eide nettavisen Walla. Også dette avvises av Netanyahu.

Den israelske statsministeren befinner seg for øyeblikket i Washington i USA, hvor han har hatt møter med USAs president Donald Trump om fredsplanen til Trump-administrasjonen. Det er ventet at planen snart blir offentliggjort.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise