Netanyahu må møte i retten 17. mars

Bare to uker etter valget må Netanyahu forsvare seg mot korrupsjonsanklagene.

Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Haim Zach/Flickr)

Rettssaken mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som er tiltalt for korrupsjon, vil starte 17. mars, melder det israelske justisdepartementet.

Det er bare to uker etter valget til ny nasjonalforsamling den 2. mars. Da vil de politiske partiene trolig sitte og diskutere mulige regjeringskoalisjoner.

Til tross for korrupsjonsanklagene og den kommende rettssaken som henger over han, har Netanyahus egne partifeller, samt hans samarbeidspartnere på høyresiden, sagt at de fortsatt stiller seg 100 prosent bak hans kandidatur.

Det var i november 2019 at den israelske riksadvokaten tok ut tiltale mot Netanyahu for bestikkelse, svindel og økonomisk utroskap. Netanyahu har avvist alle anklagene og mener han er utsatt for en heksejakt. Han mener politiets etterforskning har vært politisk motivert og påvirket utenfra.

– Jeg har viet mitt liv til staten. Jeg har kjempet for den og blitt skadet for den. Det er noe jeg er veldig stolt av. Men dette er en trist dag. Man må være blind for å ikke se at noe er galt med rettssystemet, sa Netanyahu da tiltalen mot han ble offentliggjort.

Netanyahu søkte først om immunitet fra straffeforfølgelse, men trakk senere denne begjæringen. Dermed må han nå svare for anklagene i retten.

Sak 1000 dreier seg om påståtte ulovlige gaver til Netanyahu og familien fra hans støttespillere. Det skal dreie seg om sigarer og champagne for flere hundre tusen kroner. Netanyahu avviser at det er gjort noe ulovlig. Han mener også verdien på gavene er langt lavere enn det de blir framstilt som.

Sak 2000 handler om en angivelig avtale mellom Netanyahu og eieren av en av Israels største aviser. Statsministeren skal ifølge mistanken ha forsøkt å vedta en lov som ville begrense distribusjon av avisens hovedkonkurrent, i bytte mot at Netanyahu fikk mer fordelaktig omtale i deres avis. Også denne anklagen avvises på det sterkeste av den israelske statsministeren.

Sak 4000 har mange likheter. Netanyahu anklages for bestikkelser og økonomisk utroskap. Riksadvokaten mener han har gitt landets største teleselskap Bezeq forretningsmessige fordeler mot løfter om positiv omtale på den Bezeq-eide nettavisen Walla. Også dette avvises av Netanyahu.

Forrige artikkelBrant israelsk flagg – dømt til 3 års fengsel
Neste artikkel– Uaktuelt å bytte bort «triangelet»
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.