Reisetips for Israel-turister

Artikkelen bygger på reisetips fra anerkjente reisehåndbøker, med fokus på informasjon som er mest relevant for norske turister. Oversikten er sortert alfabetisk etter stikkord.

Ambassader
Den israelske Ambassaden i Oslo:
Tlf: 23 27 14 30
Fax: 23 27 14 31

Den norske ambassaden i Israel:
Tel: + 972 3 744 1490
Mer kontaktinformasjon og adresse

Betaling
Vanlige kredittkort som Visa, Eurocard, MasterCard, Diners og American Express kan benyttes i en rekke butikker og restauranter. Normalt vil det også være gunstig å bruke kredittkortet til uttak av kontanter fra minibanker.
Shekelen er delt i 100 agorot. Den minste mynten er en 5-agorot mynt i kopper.
Som i mange andre land, kan merverdiavgiften utlendinger betaler under opphold i Israel kreves tilbake mot kvittering på kjøp over et visst beløp.
Se også valutakurser og valutakalkulator på forsiden til Besøk Israel!

Film
Film for fotokamera og videokamera kan kjøpes over hele landet.

Helligdager
Jødisk påske (pessah) faller normalt i april, uavhengighetsdagen i april/ mai, Shavuot (mai/juni), jødisk nyttår (september/oktober), Yom Kippur (oktober), Sukkot (oktober/november).
Jødiske helligdager følger den jødiske kalender, og forandres derfor etter vanlig europeisk kalender fra år til år.

Helseforhold
Helsetilstanden i Israel er meget god. Det medisinske personellet er i verdenstoppen. Sanitære forhold er stort sett gode.
Israels apotek holder vestlig standard. Åpningstidene er normalt fra 08.00 til 19.00, søndag til fredag. Betjeningen snakker som regel godt engelsk.
Magen David Adom er den jødiske varianten av Røde Kors. Organisasjonen står for ambulanse- og førstehjelpstjeneste over hele Israel.
Nyttige telefonnummer

Hotell
Reiseguideselskapet Frommers skriver: «Det ellevte bud i Israel er: Du skal ikke betale full pris for ditt hotellrom.»
Som regel kan du finne billige pakkepriser eller tilbud som gjør hotellregningen mer overkommelig for deg. Hotellpriser blir som regel alltid oppgitt i dollar. Sjekk alltid om hotellprisen som oppgis er inkludert merverdiavgift og servicetillegg.
Nesten alle israelske hoteller tilbyr frokostbuffet inkludert i romprisen.

Kriminalitet
Vær forsiktig med å etterlate verdisaker synlig i bilen, særlig dersom du bruker leiebil. Biltyverier er svært utbredt i Israel. Vær på vakt mot lommetyver, spesielt når du ferdes i store menneskemengder, på markeder, buss-stasjoner etc.

Levekostnader
Det er ingen grenser for hvor mye utenlandsk valuta du kan ta med deg inn i Israel. Israel er et dyrt land å leve i, men i følge Lonely Planet får man det man betaler for.
Dersom du kan leve av tre fallafel om dagen, kan du la matbudsjettet ligge på 25-35 kroner pr. dag. Dersom du skal satse på annet enn gatemat, kommer matkostnadene pr. dag raskt over 100 kroner.
Israel har alt fra billige vandrerhjem til dyre luksushoteller.

Media
Israel har to store dagsaviser som utgis på engelsk. Det er Jerusalem Post og International Herald Tribune (som inneholder den engelske oversettelsen av Ha’aretz). Fredagsutgavene av disse avisene inneholder store oversikter over underholdning, festivaler, kino-, TV- og radioprogram.
Jerusalem Report er et engelsk magasin som utgis hver 14. dag.
Vanlige radioer i Israel mottar signaler fra alle landene øst i Middelhavet. Radiostasjonen Kol Israel har engelske nyheter.
Israelske TV-stasjoner sender mange engelskspråklige programmer og filmer. Internasjonale nyhetskanaler er ofte tilgjengelig på hoteller og kaféer.

Pass og visum
Norske borgere må være i besittelse av pass som er gyldig minst seks måneder etter innreise i Israel. Forhåndsvisum er ikke nødvending. Man får automatisk tre måneders besøksvisum ved innreise gjennom Ben Gurions internasjonal flyplass. Vanligvis én måneds visum ved andre grenseoverganger.
Pass på at du ikke mister kopien av innreisetillatelsen som du får i passkontrollen!
Dersom du har planer om også å besøke et arabisk land, kan du få problemer dersom du har israelsk stempel i passet ditt. I sin guidebok anbefaler Lonely Planet å be passkontrolløren stemple innreisetillatelsen i stedet for passet.
Reisende som ikke har norsk statsborgerskap kan kontakte Den israelske Ambassaden i Oslo for informasjon.
Tlf: 23 27 14 30 Fax: 23 27 14 31

Religiøse steder
Ved besøk på religiøse steder bør man kle seg diskré og respektere stedets religiøse reglementer.

Shopping
Dersom du kjøper produkter for over 100 dollar i noen butikker, kan du få den israelske merverdiavgiften tilbakebetalt på flyplassen når du drar hjem. Husk å ta vare på kvitteringer og be om skjema for momsretur i butikken.

Strøm
220 volt, 50 Hz.

Telefon
Norske mobiltelefoner kan som oftest brukes i Israel. Med langvarig opphold i landet kan det lønne seg å kjøpe israelsk kontantkort.
Offentlige telefonkiosker er satt opp i byene.
De store byene i Israel har sine egne områdenummer, f. eks.: Tel Aviv 03, Jerusalem 02, Haifa 04, Netanya 09, Eilat og Negev 07, Tiberias 06.
Når du ringer fra et annet land til Israel, skal du ikke slå «0» i områdenummeret. For å ringe til Israel må man først slå +972.

Terrortrussel
Av sikkerhetshensyn gjennomfører israelske myndigheter eller private vaktselskap kontroller av vesker, bagger og liknende på steder hvor større menneskemengder samles (kino, restauranter, shoppingsenter etc.). Som turist trenger man ikke føle seg ekstra mistenkt fordi man blir sjekket – dette er noe som gjelder alle.
I forbindelse med besøk i de selvstyrte palestinske områdene på Vestbredden og Gaza-stripen, bør man på forhånd forsikre seg om at det ikke foreligger åpenbare eller potensielle konfliktsituasjoner på besøkstidspunktet.
Vær på vakt mot etterlatte vesker og esker på offentlige steder. Trekk deg tilbake fra stedet og rapporter til nærmeste sikkerhetspersonell.

Tidsforskjell
Israel ligger som hovedregel én time foran norsk tid, men skifter mellom vinter- og sommertid på annet tidspunkt. Israelsk sommertid gjelder fra slutten av mars til begynnelsen av september.

Tips
Reisehåndbøkene anbefaler å gi tips på mellom 10 og 15 prosent i bedre hoteller og restauranter, med mindre menyen forkynner at bordservice er inkludert i prisen.

Transport
BUSS: Det er relativt billig å kjøre buss i Israel, og rutenettet er svært godt utbygd. Det statlige selskapet Egged er det nest største buss-selskapet i verden, i følge Lonely Planet. Israelske busser står vanligvis stille på sabbaten.
TOG: Det er bare en godt utbygd linje for passasjertog i Israel. Denne går mellom Haifa og Tel Aviv. Én gang om dagen går det tog videre fra Tel Aviv til Jerusalem. Tog er billigere enn buss, i følge Lonely Planet.
TAXI: Forholdsvis rimelig, men husk å avtale pris på forhånd dersom det ikke er takstameter i bilen.
SHERUT: Israels velkjente «kollektivdrosjer», som også kjører på sabbaten. Regningen deles mellom passasjerene.
FLY: Det går an å ta fly innenlands i Israel, selv om de fleste vil finne det unødvendig i et så lite land. Det er ruter mellom Jerusalem, Tel Aviv, Haifa, Rosh Pina og Eilat.
Særlig dersom du skal reise på Golan eller i Negev kan det lønne seg å leie en bil, på grunn av dårlig offentlig transport.

Distanser i kilometer
Tel Aviv
Jeru-
salem
Eilat
Haifa
Akko
118
181
474
23
Beersheba
115
81
241
200
Eilat
354
307
427
Haifa
95
131
427
Jerusalem
59
307
131
Ben Gurion Airp.
15
45
351
115
Netanya
29
93
385
58
Tel Aviv
59
354
95
Tiberias
131
176
473
57
Ovda Airp.
296
266
60
390

Vaksine
I utgangspunktet trenger du ikke vaksine når du reiser til Israel. Ved besøk i andre land i Midtøtsen, er det imidlertid lurt å ha vaksine mot hepatitt A, poliomyelitt, difteri/tetanus. Ved lengre opphold kan du også ha bruk for tyfoidfeber. Sjekk med lege og ta vaksinen i god tid før avreise. Ta alltid kontakt med et reisemedisinselskap eller din lege dersom du er usikker.

Vann
Drikk vann fra flaske. Man kan drikke vann rett fra springen, men grunnet dårlig vannkvalitet anbefales mineralvann.
Drikk mye!

Vekt og måleenhet
Israel bruker det metriske system.

Åpningstider
Lørdag er den jødiske sabbat.
Offentlige kontorer har som regel åpent fra 08.00 til 13.00. En ettermiddag i uken kan det ofte i tillegg være åpent på ettermiddagstid.
Kontorer i det private næringslivet holder åpent fra 08/09 på morgenen til 16/17 på ettermiddagen.
De israelske bankene har begrensede åpningstider sammelignet med Norge. De fleste banker har ettermiddagsåpent bare et par dager i uken. Normalt er det åpent hele formiddagen fra 08.30 til 12.30. En del butikker har stengt noen timer midt på dagen.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelFlyrute til Kairo nedlagt
Neste artikkelNyttige telefonnummer i Israel
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise