Kapital anbefaler besøk i Israel

– Få land i verden har like mye historie, variert og flott natur og god mat samlet på et så lite geografisk område som Israel. Selv ble vi frelst, skriver journalist Axel Heiberg-Andersen i Kapitals reiselivsmagasin.

Kapital anbefaler Israel som reisemål. (Foto: n0nick, flickr.com)
Kapital anbefaler Israel som reisemål. (Foto: n0nick, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I den siste utgaven av reiselivsmagasinet til Kapital har Heiberg-Andersen en ni siders reportasje i tekst og bilder fra Israel. Etter en knapp ukes rundtur i Israel er han sikker i sin sak – han må tilbake!

Faksmile av Kapitals reiselivsreportasje fra Israel.
Faksmile av Kapitals reiselivsreportasje fra Israel.

– Uansett hvor lite religiøs du er, gjør et besøk i Israel noe med deg. Når du vandrer gatelangs i Jerusalem eller speider utover Dødehavet fra Masada, er det som om du kjenner historien presse mot brystet. Vi var et godt stykke unna å få det såkalte Jerusalem-syndromet, som går ut på at besøkende til byen blir så beveget at de går inn i en psykose, men overveldet ble vi, og det til gangs, konkluderer Heiberg-Andersen.

Journalisten gir først et grunnriss av Israels eldre historie og beskriver geografi og klima. Midt i all den negative oppmerksomheten som er rettet mot Israel i mediene, glemmer mange hva landet faktisk har å by på, påpeker han.

 

Tilrettelagt for turister

Fra første skritt i Det hellige land får Heiberg-Andersen er positiv inntrykk. “Allerede når vi landet på Ben Gurion-flyplassen, oppkalt etter landets første statsminister, slår det oss at dette er et land rigget for turisme, med gode fasiliteter og hyggelige mennesker. Hvilket forøvrig er et inntrykk som blir forsterket gjennom hele turen.”

Første stopp på rundreisen er Tel Aviv og Jaffa. Deretter går turen til Eilat, via Avdat og Mitzpe Ramon i Negev. Heiberg-Andersen trekker fram interessant historie og forteller om ulike aktivitetstilbud de ulike stedene. I Eilat anbefaler han særlig Dophin Reef, hvor man kan svømme sammen med delfiner.

 

Målløs av Jerusalem

Fra Eilat går turen nordover til Jerusalem, via Dødehavet og Masada.

Når den norske journalisten når Jerusalem blir han målløs.

“Hvordan skal man beskrive en slik by? Og hvordan skal man oppsummere 3.000 år med historie, med erobringer, kriger, profeter og hendelser fra Bibelen på noen få linjer? Det er rett og slett ikke mulig, men la oss heller begynne med den kort oppsummering: Er du opptatt av historie, vil du garantert bli oppslukt og overveldet av Jerusalem. Her kjemper de ulike epokene av verdenshistorien en kamp om de besøkendes oppmerksomhet, på samme måte som riker og religioner har kjempet om herredømmet over byen i flere tusen år.”

Heiberg-Andersen besøker Oljeberget, Gamlebyen, Israel Museum og Yad Vashem. Det er også mye han ikke får tid til å besøke, både i Jerusalem og hele den nordlige delen av Israel.

 

Soldater skaper følelse av trygghet

Men er det trygt å reise til Israel? vil noen nordmenn innvende.

– Mange vurderer kanskje Israel som et risikabelt land å besøke, og det er klart du bør ta dine forholdsregler før du reiser nedover. Dersom en eller flere konflikter har tilspisset seg, er det dessuten kanskje lurt å holde seg hjemme. Men om situasjonen er stabil, bør du ikke nøle med å reise. Tilstedeværelsen av bevæpnet militære er ikke påfallende stor, selv om du selvfølgelig ser soldater fra tid til annen. I våre øyne bidrar det bare til at man føler seg tryggere, skriver Heiberg-Andersen.

 

Restauranttips

Mat hører også med i en reiselivsreportasje, og vi tar med at av journalistens restauranttips til slutt. “Ikke vær redd for å prøve kosher-restauranter,” formaner Heiberg-Andersen. Den beste matopplevelsen på turen hadde han på Ahavat Haiam i Jerusalem, som bare serverer kosher-mat.

Kapital Reise presenterer seg selv som Norges ledende magasin for både forretnings-, ferie- og fritidsreiser. Det er landets største reiseblad, både i opplag og antall sider, ifølge utgiverne.

 

Forrige artikkelSeks måneders fengsel for å heise israelsk flagg
Neste artikkel– USA vil ikke nøle med å bruke makt mot Iran
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.