– Merking av bosettervarer førte til økt salg

Den danske frukt og grønt-importøren Shaul Sousa påpeker at bosettervarer allerede er blitt spesialmerket i EU-systemet. – Det har ført til økt salg, skriver han.

Danmarks utenriksminister Villy Søvndal møter kritikk for sitt varemerkingsforslag. (Foto: Morten Høybye Frederiksen)
Danmarks utenriksminister Villy Søvndal møter kritikk for sitt varemerkingsforslag. (Foto: Morten Høybye Frederiksen)

Danmarks utenriksminister Villy Søvndal har varslet hat han ønsker å innføre en merkeordning for israelske varer som delvis eller helt er produsert i bosetningene på Vestbredden.

Den danske frukt og grønt-importøren Shaul Sousa beskylder sin utenriksminister for “å ha sovet i timen”, og påpeker at “ordningen ble innført for åtte år siden i alle Coop Danmarks butikker”.

Folkekirkens Nødhjælp og fagforeningen 3F har til sammen brukt 105 millioner danske kroner på kampanjer for boikott av Israel, skriver Sousa i et avisinnlegg i Jyllandsposten.

Virket mot sin hensikt
Allerede i november 2003 gikk den israelske regjeringen med på å merke varer fra bosetninger. Det som noen fryktet skulle bli en katastrofe for bosetningene rent økonomisk, viste seg i stedet å bli det motsatte.

– Meningen med dette var å straffe bosetningene økonomisk, men markedet reagerte stikk imot hensikten […] og det viste seg at bosetningsprodukter var av langt høyere kvalitet enn det som kommer fra resten av Israel, skriver Sousa.

Som importør sier han at han gjerne skulle betalt 30 prosent mer for å sikre seg bosetningsprodukter. Men etterspørselen er så høy at bosetningene ikke makter å skaffe til veie nok varer til det europeiske markedet.

Må skifte fokus
Shaul Sousa mener Søvndal må konsentrere seg om helt andre ting, dersom han ønsker å skape fred i Midtøsten.

– [Han må] overbevise sine palestinske venner om å droppe drømmen om å utslette staten Israel. Så lenge det er den eneste drøm palestinerne har, vil de være besatt av den mange år til framover, avslutter han.

Her i Norge er det Fagforbundet og Norsk Folkehjelp som kjemper i front for boikott av varer produsert i bosetninger.

Forrige artikkelTeitel-forsvaret vil hevde ham utilregnelig
Neste artikkel– Reservetjenesten på randen av kollaps
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no