Aha, nå forstår jeg hvorfor Ahava må boikottes!

Olav V. Landsverk er kjent for sin bitende ironi. I denne artikkelen forklarer han hvordan kosmetikkprodukter blir krigsforbrytelser.

Markedsføring av Ahava under en moteuke i New York våren 2009. (Illustrasjonsfoto: Wasted Time R, Wikimedia Commons)
Markedsføring av Ahava under en moteuke i New York våren 2009. (Illustrasjonsfoto: Wasted Time R, Wikimedia Commons)

Kibbutz Kalia ved nordenden av Dødehavet ble grunnlagt 1929 og huset arbeidere i Palestine Potash Company, som altså utvant pottaske fra Dødehavet. Også arabere fra Jeriko arbeidet i kompaniet, som og hadde virksomhet ved sydenden av Dødehavet. I 1948 ble kibbutzen erobret av Transjordan og lagt øde, med unntak av en jordansk militærleir.

Etter at Israel hadde erobret Vestbredden fra Jordan i en forsvarskrig i 1967, flyttet israelere i 1968 inn den forlatte jordanske militærleiren og reetablerte naturlig nok kibbutzen. Naturlig nok – men ulovlig: Selv om kibbutzen lovlig var etablert som jødisk bosetning og hadde vært jødisk i 19 år, så endret jordansk okkupasjon og herredømme i 19 år på dette, skal vi tro den norske regjering. Kalia-området var ikke lenger jødisk, men var transformert til å bli palestinsk, så reetableringen var et brudd på 4. Genève-konvensjon (1949), som forbyr en stat å flytte sine borgere inn på okkupert område og dermed forandre demografien! Med andre ord: Hvis de som flyktet fra kibbutzen i 1948, vendte tilbake i 1968, så var det ikke deres rett – det var en krigsforbrytelse!

Kibbutz Kalia eier en stor del av selskapet Dead Sea Works, det tidligere Palestine Potash Company som er leverandør til Ahava. Saltholdig søle blir fraktet 10 kilometer over “den grønne linjen” til Ahavas laboratorier i kibbutz Mitzpeh Shalem, en kibbutz som ble etablert på Vestbredden i 1970. Denne transporten gjør at israelske mineraler blir forvandlet til en palestinsk naturressurs når de passerer den grønne linjen. Virksomheten til Ahava er derfor i strid med Haag-konvensjonen som forbyr å utnytte naturressurser fra et okkupert område.

Ahavas hovedkontor ligger i Holon, syd for Tel Aviv. Vi skjønner jo at Ahava-produktene ikke forvandles tilbake til å bli israelske produkter når de passerer den grønne linjen på vei til Holon og Tel-Aviv. Så der har vi det: Når et slikt feilmerket produkt attpåtil bryter med både en Genève- og en Haag-konvensjon, ja da må det jo bli krav om boikott og at EU skal reagere på israelsk krigsforbrytersk kolonialistisk virksomhet.

 

Relatert artikkel:

Kjøp Ahava!

Forrige artikkelJøde først, så kopter
Neste artikkelHandler konflikten om Israels størrelse eller Israels eksistens?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Olav V. Landsverk er pensjonert lektor.