Australia vil ikke forhåndsdømme bosetningene

Australias utenriksminister Julie Bishop mener spørsmålet om israelske bosetninger må avgjøres i forhandlinger, og vil ikke uten videre si seg enig i at de bryter folkeretten.
Australias utenriksminister Julie Bishop. (Foto: Department of Foreign Affairs and Trade)
Australias utenriksminister Julie Bishop. (Foto: Department of Foreign Affairs and Trade)

Den australske utenriksministeren Julie Bishop deltok under begravelsen til Ariel Sharon i forrige uke. I et intervju med Times of Israel sier hun det internasjonale samfunnet bør avstå fra å hevde at de israelske bosetningene på Vestbredden er ulovlige ifølge folkeretten. Bosetningenes status skal avgjøres i forhandlinger med palestinerne, og sterke forhåndsdommer fra det internasjonale samfunnet fremmer ikke en løsning, argumenterer hun.

– Jeg tror ikke det tjener saken å forhåndsdømme bosetningsspørsmålet dersom du forsøker å oppnå en fremforhandlet løsning. Ved å dømme aktiviteten som en krigsforbrytelse [slik mange arabere og vestlige støttespillere gjør], er det usannsynlig at det fremmer en forhandlet løsning, sier Bishop i et eksklusivt intervju med journalist  Raphael Ahren.

Hun vil ikke fordømme Israels initiativer til boligbygging utenfor ”den grønne linje”, og hun vil heller ikke oppfordre Israel til å fryse byggeplanene.

– Det faktum at bosetningene utvides, viser behovet man har på begge sider for raskt å oppnå en fredsavtale, sier hun.

– Hvilken folkeretten?
På direkte spørsmål om hun er enig eller uenig i at israelske bosetninger utenfor linjene fra 1967 er ulovlige i henhold til folkeretten, svarte hun slik:

– Jeg vil gjerne se hvilken folkeretten som har erklært dem ulovlige.

Bishop uttrykte at hun mener det vil være svært utfordrende for partene å komme i mål med de pågående fredsforhandlingene.

– Boikott er antisemittisk
Bishop tok i intervjuet også sterk avstand fra den internasjonale boikottbevegelsen mot Israel (BDS-bevegelsen, «Boycott, divestment and sanctions«).

– Den er antisemittisk. Blant alle nasjonene velger den ut akkurat Israel som det verdige målet for en boikottkampanje. Det er hykleri over alle grenser, uttalte hun.

Bishop mener den vestlige verden setter Israel under utilbørlig press, gjennom blant annet den kontinuerlige trusselen om boikott. Hun opplyser at australske organisasjoner som mottar statsstøtte ikke har lov til å oppfordre til boikott.

Times of Israel forteller også at Australia har gjennomgått et linjeskifte i FN etter at Bishop ble utenriksminister, der de nå unnlater å støtte opp om en rekke forslag til resolusjoner mot Israel som fremmes.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise