Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hvorfor kulturboikott garanterer at det ikke vil bli fred

Erik Hillestads linje garanterer at det ikke blir fred hvis mange følger den, skriver Odd Myrland, redaktør av MIFFs informasjonsavis Midtøsten i fokus. (Foto: KKV)
Erik Hillestads linje garanterer at det ikke blir fred hvis mange følger den, skriver Odd Myrland, redaktør av MIFFs informasjonsavis Midtøsten i fokus. (Foto: KKV)
Den norske plateprodusenten og tekstforfatteren Erik Hillestad tar til orde for kulturell boikott av Israel. Alle former for boikott mot Israel styrker nei-fronten blant palestinerne og garanterer at det ikke blir fred, svarer MIFFs Odd Myrland.

21. januar 2014 hadde Erik Hillestad et innlegg for kulturboikott av Israel i Dagsavisen. Hillestad er daglig leder i Kirkelig Kulturverksted og blant annet kjent som den norske produsenten for sangeren Carola Häggkvist. Han innrømmer at Israel ikke er verre enn Iran, Egypt og alle andre land som man ikke vil boikotte. Men det israelske samfunnet er slik at man kan anta at boikott virker på befolkningen.

Hillestad forutsetter med dette at dersom Israel oppfyller en del krav, vil det bli fred. Israel er det viktigste, kanskje eneste, hinderet for fred. Dette er grunnleggende feil. De avgjørende hindringene for fred er på palestinsk side.

Det viktigste hinderet for fred er at palestinerne opprettholder kravet om «rett til å vende tilbake». Det vil si at alle de palestinerne som flyktet da Israel ble opprettet i 1948, og alle deres etterkommere i hele verden, individuelt skal kunne avgjøre om de vil flytte til Israel. Tallet for hvor mange som har denne «retten», veksler, jeg har sett opptil 10-11 millioner.

Så lenge palestinerne står på dette kravet, blir alt annet egentlig irrelevant. Det betyr at Israel får arabisk flertall i løpet av få år. Israelerne er uenige om mange ting. Men i dette står de praktisk talt samlet: De vil ikke begå nasjonalt selvmord ved å åpne for flyktningenes etterkommere.

FNs levekårsindeks (HDI), hvor Norge ligger på toppen, ligger Israel på plassen bak Danmark. Palestinerne vil strømme til Israel hvis de får sjansen. De arabiske landene vil pushe på «flyktningene» ved å nekte dem statsborgerskap i arabiske land. Det gjelder også «flyktninger» som har bodd på Vestbredden siden 1948 eller fra de ble født. De skal ikke få statsborgerskap i den palestinske staten.

Så godt som alle jødene som hadde bodd i arabiske land i århundrer, ble fordrevet i årene etter at Israel var opprettet. Det var på lignende måte som de kristne fordrives i dag. – Flertallet av jødene i Israel har bakgrunn i muslimske land. Det har flyktet flere jøder fra arabiske land enn arabere fra Israel. Jødene kan ikke for sitt bare liv tenke seg å komme tilbake til den situasjonen de hadde, som minoritet overalt, diskriminert og forfulgt. De ser hvordan de ulike etnisk-religiøse gruppene behandler hverandre i Irak, Syria, Jemen, Libanon, Egypt og andre arabiske land. Jødene i Israel har ingenting å «vende tilbake» til der de kom fra.

Det sies at palestinske forhandlere har gått med på å gi opp «retten til å vende tilbake». Men senest nå i januar gjentok Mahmoud Abbas kravet. De palestinske lederne har ikke forberedt sitt folk på slike innrømmelser. Da er det umulig å avtalefeste det, folket vil ikke tillate det.

Det kommer stadige drypp til den palestinske befolkningen fra toppfolk innen PA om at krigen ikke er over før hele landet, inkludert hele Israel, er «befridd». Med Israel For Fred (MIFF) har utgitt ei bok som heter «Dobbeltspill» om hvordan de palestinske lederne taler om fred til verden, men om vold og krig på arabisk til sine egne.

Og nå har vi ikke en gang nevnt at det er Hamas som styrer i Gaza og skal være med og styre den palestinske staten.

Palestinerne tar alle former for tiltak mot Israel fra Europas side som støtte for sin egen harde linje. De tror at de gjennom folk som støtter dem kan tvinge Israel til å godta «retten til å vende tilbake». Alle former for boikott mot Israel styrker nei-fronten blant palestinerne. Hillestads linje garanterer at det ikke blir fred hvis mange følger den.

Hvilket tilbud Israel har gitt og palestinerne har avslått, kan du se her. Ifølge Norsk Folkehjelp og Fagforbundet utgjør de mye omtalte israelske bosetningene på Vestbredden bare 3 %.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart