NRK med ønsketekning i overskrift?

“Kerry truer med boikott,” skrev Nrk.no i overskrift 2. februar. Overskriften ble publisert minst syv timer etter at amerikansk UD understreket at Kerry er “sterk motstander av enhver boikott av Israel”.

Skjermdump fra Nrk.no 3. februar kl. 23.00.
Skjermdump fra Nrk.no 3. februar kl. 23.00.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


USAs utenriksminister John Kerry talte på sikkerhetskonferansen i München lørdag 1. februar. Han drøftet blant annet forhandlingene mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene, uten, slik han selv beskriver det, å gå særlig i dybden. I et avsnitt av talen påpeker Kerry at mange kollegaer rundt omkring i verden spør USA om de ikke kan løse konflikten mellom Israel og palestinerne. Så sier han:

“For Israel er det en økende delegitimeringskampanje som har bygd seg opp. Folk er veldig sensitive for det.  Det er snakk om boikott og andre ting. Vil vi alle ha noen fordel av slikt?”

Kerrys uttalelser vakte reaksjoner i Israel. Strategiminister Yuval Steinitz var en av dem som tolket Kerrys uttalelse som en “pistol mot hodet”.

Etter de israelske reaksjonene lørdag kveld, var det amerikanske utenriksdepartementet raske med å klargjøre Kerrys uttalelse i en e-post til medier. Kerry er sterkt motstander av enhver boikott av Israel, og beskrev bare “tidligere uttalte fakta om hva som er på spill for begge parter” dersom fredsforhandlingene mislykkes, skrev talskvinne Jen Psaki. Meldingen ble gjengitt av nyhetsbyrået Reuters kl. 07.46 EST, eller allerede kl. 13.45 norsk tid.

NRKs artikkel ble publisert kl. 20.40 søndag kveld. Det er altså syv timer etter at Kerrys talskvinne har gjort det klinkende klart at utenriksministeren er imot enhver boikott av Israel, at Nrk.no velger overskriften “Kerry truer med boikott mens Brende frykter ny intifada”.

NRK nevner ikke presiseringen fra amerikansk UD med et ord, selv om den ble gjengitt av en rekke internasjonale og israelske medier søndag. Journalist Kristian Aanensen, som ikke nødvendigvis har ansvar for overskriften nettdesken har brukt, gjengir bare syv ord av Kerrys tale: “Det snakkes om boikott og andre ting.” Å henvise til at andre snakker om et tiltak, er noe annet enn å hevde at taler selv truer med tiltaket.

NRKs overskrift kunne kanskje forsvares så lenge israelske ledere laget oppstyr av Kerrys uttalelse og valgte å ta det ille opp, som en “pistol mot hodet”. Den kan vanskelig forsvares syv timer etter at utenriksministeren har understreket at han ikke truet.

Det bør være åpenbart at NRK i dette tilfellet har brutt paragraf 4.4 i Vær Varsom-plakaten.

4.4. Sørg for at overskrifter, henvisninger, ingresser og inn- og utannonseringer ikke går lenger enn det er dekning for i stoffet.”

Men trusler om amerikansk boikott av Israel er kanskje ønsketekning hos deler av redaksjonen på Marienlyst?

Alle med slike dagdrømmer vil bli skuffet. Amerikansk boikott av Israel er helt uaktuelt. 71 prosent av amerikanerne ser “i hovedak positivt” eller “svært positivt” på Israel. Andelen som sier “svært positivt” (29 prosent) er den høyeste registrerte siden målingene begynte i 1989.

Forrige artikkelMidtøsten i fokus inn i 40. årgang
Neste artikkelIsraelsk offiser skutt av egne ved en feil
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.