Hva skjer om Israels forsvarsstyrker legger ned våpen i 24 timer?

- Radikale islamister ville drepe oss alle. Kvinner og barn først. Det er det de gjør med sine brødre i Syria, Irak, Afghanistan, Jemen og andre steder i den islamske verden. Hvor store er sjansen for at de ville spare oss? skriver Yair Lapid i The Guardian.
Yair Lapid. (Foto: Mark Nakasone, flickr)
Yair Lapid. (Foto: Mark Nakasone, flickr)

Torsdag 19. februar publiserte den britiske avisen The Guardian en artikkel av Yesh Atid-lederen Yair Lapid. Han er finansminister i den utgående regjeringen i Israel. Lapids artikkel er et svar på et opprop fra omlag 700 britiske kunstnere som sier de vil boikotte Israel inntil den «kolonialistiske okkupasjonen» opphører.

– Som en israelsk politiker som støtter opprettelsen av en palestinsk stat, er det lenge siden jeg har sett et brev som er så overfladisk og usammenhengende, innleder Lapid.

Han mener de britiske kunstnerne som har undertegnet oppropet ikke forstår Midtøsten. Lapid ser på Roger Waters og de andre som roper om boikott av Israel som «nyttige idioter». Han  understreker at dette ikke er en fornærmelse, men Lenins beskrivelse av svake liberale som blir utnyttet av kyniske regimer til regimenes egen fordel.

Hvorfor skriker de om boikott?

– Fordi alle ønsker å være som Nelson Mandela, men ingen har tålmodighet til å lære seg detaljene, skriver Lapid.

Vet de som vil boikotte at Israel allerede to ganger – både i 2000 og i 2008 – har tilbudt palestinerne sjansen å bygge en uavhengig stat på over 90 prosent av landområdene [Vestbredden og Gaza-stripen], men at begge ganger avviste palestinerne tilbudet?

Vet de at Gaza er styrt av Hamas, en terrororganisasjon som straffer homoseksuelle med hengning? Vet de at Hamas gir restriksjoner på kvinners frihet, at de for eksempel ikke får løpe maraton eller kjøre scooter? Vet de at Gaza er et sted hvor jøder og kristne ikke har rett til å leve?

Lapid mener de britiske kunstnerne burde foretrukket demokratiske regimer – som Israel – hvor det er ytringsfrihet, pressefrihet og hvor rettighetene til seksuelle minoriteter er beskyttet av lov, et land hvor muslimer og kristne sitter i høysterett, i Knesset og i høye stillinger i militærstyrkene.

Finansministeren henstiller kunstnerne om å bruke sin forestillingsevne. Hva vil skje dersom israelske forsvarsstyrker legger ned sine våpen i 24 timer?

«Radikale islamister ville drepe oss alle. Kvinner og barn først. Det er det de gjør med sine brødre i Syria, Irak, Afghanistan, Jemen og andre steder i den islamske verden. Hvor store er sjansen for at de ville spare oss?» svarer Lapid.

Israel har bare ett krav for å få slutt på konflikten: sikkerhet for landets innbyggere. Lapid minner leserne om den israelske tilbaketrekningen fra Gaza i 2005. I stedet for å bruke sjansen til å bygge et velfungerende samfunn, har den fundamentalistiske islamistiske terrorgruppen Hamas brukt all energi på å angripe Israel – med granater, raketter og angrepstunneler.

– For ikke lenge siden besøkte jeg min venn Gila Tregerman som bor sør i Israel. Hennes sønn, Daniel, ble drept for noen måneder siden av en granat som palestinere avfyrte mot hans hus. Han var fire år gammel. Litt ung til å være en kolonialistisk okkupant, kommenterer Lapid tørt.

Politikeren, som tidligere var en populær journalist og programleder på TV, avslutter sin artikkel slik:

«Jeg er ikke en britisk kunstner. Jeg tror aldri jeg vil bli så kompleks som Ken Loach eller så grandios som Richard Ashcroft. Det jeg ønsker meg er mer nøkternt: at folk ikke prøver å drepe meg bare fordi jeg er en jøde – at jøder i Europa kan stå trygt utenfor synagoger og trygt gjøre sin shopping i kosher-dagligvarer og for jøder i Israel til å være trygge fra trussel fra raketter og granater.»

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise