Boikott-krig i Sverige

COOP kuttet Israel-boikott etter protester.

Coop-butikkene i Varberg-området selger israelske avocako. (Illustrasjonsfoto: cyclonebill, flickr)
Coop-butikkene i Varberg-området selger israelske avocako. (Illustrasjonsfoto: cyclonebill, flickr)

COOP-kjeden i Sverige har 655 butikker rundt om i landet. I Varberg-området er det tre butikker. I begynnelsen av april var det et møte der hvor en pro-palestinsk gruppe foreslo å boikotte alle produkter fra Israel. Altså ikke bare fra Vestbredden, men også fra selve Israel. Forslaget fikk stort flertall.

I seg selv var dette et tap Israel kunne leve med, for disse butikkene solgte bare avokado og persimmon fra Israel. Men Israels ambassadør var redd for at boikotten skulle spre seg.

Ambassadør Isaac Bachman samarbeidet med det israelske utenriksdepartementet. De bestemte seg for å kjempe mot boikotten, melder ynetnews.com. De gikk ikke inn i konflikten mellom Israel og palestinerne. De gikk imot selve tanken om boikott: Når noen blir boikottet, snevres vareutvalget inn og konkurransen blir dårligere. Det er urettferdig å diskriminere en stat og ingen andre.

En svensk forretningsmann åpnet en Facebook-side mot boikotten. Ambassaden la ut telefonnummer og e-post-adresser til lederne for COOP Sverige. Det førte til at tusenvis av svensker sendte inn trusler om å boikotte COOP hvis den fortsatte boikotten mot Israel.

Den store responsen mot boikotten sjokkerte landslederne for COOP. De gav Varberg-butikkene beskjed om at hvis de ikke avsluttet boikotten, ville de bli utestengt fra COOP-kjeden.

Dermed var boikotten over for denne gangen. Når Israels venner mobiliserer, kan det gjøre en forskjell. Det samme har vi sett i Norge. I april i år vant norske Israel-venner “potetkrigen” på Rimis Facebook-side.

Forrige artikkelDiplomatisk krøll
Neste artikkelFeil Flyktninghjelpen og Stavanger Aftenblad!
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no