Boikott-krig i Sverige

COOP kuttet Israel-boikott etter protester.
Coop-butikkene i Varberg-området selger israelske avocako. (Illustrasjonsfoto: cyclonebill, flickr)
Coop-butikkene i Varberg-området selger israelske avocako. (Illustrasjonsfoto: cyclonebill, flickr)

COOP-kjeden i Sverige har 655 butikker rundt om i landet. I Varberg-området er det tre butikker. I begynnelsen av april var det et møte der hvor en pro-palestinsk gruppe foreslo å boikotte alle produkter fra Israel. Altså ikke bare fra Vestbredden, men også fra selve Israel. Forslaget fikk stort flertall.

I seg selv var dette et tap Israel kunne leve med, for disse butikkene solgte bare avokado og persimmon fra Israel. Men Israels ambassadør var redd for at boikotten skulle spre seg.

Ambassadør Isaac Bachman samarbeidet med det israelske utenriksdepartementet. De bestemte seg for å kjempe mot boikotten, melder ynetnews.com. De gikk ikke inn i konflikten mellom Israel og palestinerne. De gikk imot selve tanken om boikott: Når noen blir boikottet, snevres vareutvalget inn og konkurransen blir dårligere. Det er urettferdig å diskriminere en stat og ingen andre.

En svensk forretningsmann åpnet en Facebook-side mot boikotten. Ambassaden la ut telefonnummer og e-post-adresser til lederne for COOP Sverige. Det førte til at tusenvis av svensker sendte inn trusler om å boikotte COOP hvis den fortsatte boikotten mot Israel.

Den store responsen mot boikotten sjokkerte landslederne for COOP. De gav Varberg-butikkene beskjed om at hvis de ikke avsluttet boikotten, ville de bli utestengt fra COOP-kjeden.

Dermed var boikotten over for denne gangen. Når Israels venner mobiliserer, kan det gjøre en forskjell. Det samme har vi sett i Norge. I april i år vant norske Israel-venner «potetkrigen» på Rimis Facebook-side.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise