Israelske karikaturtegnere slår tilbake med humor og satire

Har laget Facebook-side for å imøtegå angrepene fra boikottbevegelsen. Over 7000 tilhengere siden oppstart i juni 2015.
"Beklager å forstyrre, men kanskje du vil være interessert i å undertegne et opprop om kulturell boikott av Israel?" Karikatur laget av Guy Morad (Fra Facebook)

Israelske medier har de siste ukene skrevet flere artikler om israelske karikaturtegnere som har slått seg sammen i kamp mot den globale anti-israelske boikottkampanjen, også kjent som BDS-bevegelsen.

Mange av Israel mest anerkjente karikaturtegnere, som for eksempel Yaakov Kirschen, Ronny Gordon, Yaron Lovaton, Yossi Shahar, Shay Charka og Guy Morad er med.

I stedet for hardtslående argumentasjon bruker de sarkasme, humor og satire i tegninger for å sette søkelys på – og bekjempe – hykleriet som den anti-israelske kampanjen bygger på.

Karikatur laget av Yossi Shahar (skjermdump fra Facebook)
«Søte barn, eh?» Karikatur laget av Yossi Shahar (Fra Facebook)

Israeleren Asaf Finkelstein (38), ekspert på varemerkebygging, forteller til Yedioth Aharonoth at den utløsende faktoren var da den britiske studentunionen NUS (National Union of Students) 2. juni 2015 vedtok å boikotte Israel.

Finkelstein kontaktet først tegnerne Shay Charka og Uri Fink, og sammen med PR-eksperten Yossi Klar opprettet de Facebook-siden TICP – The Israeli Cartoon Project.

– Vi følte at arbeidet med å forsvare Israel gjennom vanlig argumentasjon var mislykket i stor grad, men slo fast at det er én ting som ennå ikke er forsøkt, nemlig å forklare Israels situasjon gjennom karikaturtegninger. Vi hadde diskutert dette før, men nå var vi enige om at det var på tide å omsette ord til handling, forteller Finkelstein.

Karikatur laget av Ronny Gordon (skjermdump fra Facebook)
Karikatur laget av Ronny Gordon (Fra Facebook)

– Den aller viktigste regelen er at vi ikke har noen intern politikk. Vi har ingen venstre- eller høyreside og heller ingen religiøs eller sekulær profil. Vi ønsker å nå boikottbevegelsens publikum og så tvil i sinnet deres, balansere bildet og fortelle dem at sannheten ikke alltid er absolutt.

Veteranen Yaakov Kirschen, mannen bak «Dry Bones» i Jerusalem Post, sier til Yedioth Ahronoth:

– Folk har ikke tid til å lese i dag. Den som titter på en karikaturtegning vil på få sekunder oppfatte budskapet. Hvis jeg bruker humor og får leseren til å le, vil han lettere komme over på min side. Vi er i en krig og vi må slåss. Dette er en karikaturkrig.

Karikatur laget av Yossi Shahar (skjermdump fra Facebook)
«FN: Hva er det? Mullahen svarer: Fredsraketten! Så snart vi skyter den ut vil det ikke bli flere kriger med Israel.» Karikatur laget av Yossi Shahar (Fra Facebook)

Illustratør Vladik Sandler mener at hans deltakelse i prosjektet er som et kall:

– Jeg lytter til de internasjonale mediene og er i sjokk over falskneriene om oss. Karikaturer er en kreativ måte å bekjempe dem på. Karikaturer tiltrekker folk, og hvis det er gjort på en smart og elegant måte, kan du skape en ny atmosfære som leder til dialog.

Karikatur laget av Vladik Sandler (skjermdump fra Facebook)
Karikatur laget av Vladik Sandler (Fra Facebook)

Administrator av Facebook-siden, Yossi Klar, har stor tro på at tegninger kan ha en positiv virkning:

– En karikatur kan være avgjørende for om en person som ikke kan noe om konflikten, endrer oppfatning. Vi forsøker å få dem til forstå at vi har rett til å bo i landet vårt uten at noen forsøker å drepe oss, avslutter han.

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise