Går fra Israel-boikott til jødeboikott

En spansk festival avlyser konsert med amerikansk jøde. Se hvordan du kan sende din protest via Facebook!

Matisyahu under en konsert i 2014. (Foto: John Shore, flickr)
Matisyahu under en konsert i 2014. (Foto: John Shore, flickr)

Sunsplash Rototom Reggae Festival, som går av stabelen 15.-22. august, har avlyst en konsert med den amerikansk-jødiske artisten Matisyahu. Avlysningen kommer etter intenst press fra BDS-bevegelsen i Spania, som har anklaget Matisyahu for å ha “deltatt i pro-zionistiske festivaler og har sagt at Palestina ikke eksisterer”.

Festivalen har vært åpen om prosessen på sin egen Facebook-side, ifølge Jerusalem Post. Tirsdag 11. august hadde fem av de 250 artistene som var satt opp i programmet sagt at de ville boikotte festivalen dersom Matisyahu fikk synge. Arrangørene tok kontakt med den amerikanske artisten for å høre hva han tenker om zionisme og den israelsk-palestinske konflikten. I første omgang ville festivalledelsen la Matisyahu delta.

– Han har aldri vært en politisk aktivist og formidler ikke sitt personlige syn i sine konserter eller sangtekster. Det faktum at han støtter Israel betyr ikke i seg selv at han støtter deres politikk med vold mot palestinerne, så vi fant det ikke nødvendig å ekskludere ham fra festivalen av denne grunn, skrev ledelsen.

Lørdag 15. august var tonen en annen. Arrangørene varslet at de avlyser Matisyahu fordi han var uvillig til å “snakke tydelig ut mot krigen [Gaza-krigen i 2014] og for retten til palestinerne til å ha sin egen stat”. Festivalledelsen understreket at de “utallige ganger har bevist sin sensitivitet til Palestina”. Ifølge Times of Israel krevde festivalledelsen at Matisyahu skrev en tekst eller laget en video med støtte til palestinernes rett til en stat.

Matisyahu har vært den mest kjente jødiske artisten i hip-hop siden han debuterte i 2004. Matisyahu vokste opp i Pennsylvania, USA. I 2011 brøt han med ortodoks jødedom, men han sier at hans musikk fortsatt blir inspirert av jødiske religiøse kilder.

Boikotten av Matisyahu avslører antisemittismen i BDS-bevegelsen [som kjemper for boikott av Israel], sier en talsmann for det israelske utenriksdepartementet.

– Vi har alltid sagt at BDS ikke hadde noe med palestinerne eller bosetningene å gjøre, men ikke var noe annet enn jødehat, sier Emmanuel Nahshon.

– Denne saken gjør det tydelig.

Forrige artikkelStadig bedre forhold til India
Neste artikkelEr det en avtale på gang mellom Israel og Hamas?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.