Spansk festival ber om unnskyldning for boikott

Den spanske festivalen som avlyste en konsert med amerikansk-jødiske Matisyahu ber nå om unnskyldning og åpner sin scene for ham. Det norske samfunnet har mye å lære av de spanske reaksjonene på boikotten.

Matisyahu under en konsert i 2014. (Foto: John Shore, flickr)
Matisyahu under en konsert i 2014. (Foto: John Shore, flickr)

17. august meldte MIFF at Sunsplash Rototom Reggae Festival i Spania avlyste en konsert med den amerikansk-jødiske artisten Matisyahu. Festivalen var presset av organisasjoner som kjemper for boikott av Israel. Mange MIFF-medlemmer rakk å protestere på boikotten på Rototoms Facebook-side før siden ble stengt for kommentarer.

 

“Uakseptabel diskriminering”

Boikotten har også vakt oppsikt i Spania. Landets store politiske partier, toneangivende aviser og det spanske utenriksdepartementet har kritisert boikotten.

Den ledende spanske avisen El Pais, som ofte er kritisk til israelsk politikk, skrev en lederartikkel tirsdag hvor de påpekte at avlysningen av Matisyahu var “uakseptabel diskriminering”.

– Det er absolutt uakseptabelt, i Spania i det 21. århundre, at individer og organisasjoner kan stille krav om at noen må forklare sin egen ideologiske overbevisning for å kunne være i stand til å utøve sitt yrke. Det tar oss tilbake til de mørke dager da alle ble avkrevd å bevise sin religiøsitet eller rene blod, heter det i lederartikkelen.

– Antisemittisme og diskriminering på grunn av ideologi kan ikke bli tolerert og må bli konfrontert. Kritikk av Israels politikk og forsvar for palestinerne kan ikke bli brukt som dekke for en systematisk forfølgelse av dem som har ulike meninger, eller fordi de er jødiske. Spanske politikere må synge ut mot denne skandalen som stiller spørsmål ved landets forpliktelse til fri ytring og tanke, skrev El Pais. Lederartikkelen er gjengitt i Jerusalem Post.

 

Ber om unnskyldning

Festivalen i Spania blir finansiert med offentlige penger. Det samme blir den norske filmfestivalen Human Rights Human Wrongs, som nylig avviste en israelsk film med lignende begrunnelse som Rototom brukte for sin boikott. Vi har dessverre ikke sett en tilsvarende reaksjon fra det norske samfunnet som i det spanske. Onsdag 19. august sendte MIFF et brev til Oslo kommune og Norad med krav om stans i pengestøtten til festivalen.

På ettermiddagen 19. august melder den spanske avisen El Mundo at Rototom ber om unnskyldning og inviterer Matisyahu til å holde konsert 22. august som tidligere planlagt.

– Vi respekterer det jødiske samfunnet og ber om unnskyldning for det som skjedde, skriver Rototom i en uttalelse. Uttalelsen er nå også lagt ut på festivalens Facebook-side.

– Vi erkjenner at vi gjorde en feil, på grunn av boikott og kampanjen med press, tvang og trusler brukt av BDS-bevegelsen, skriver festivalen.

Filmfestivalen Human Rights Human Wrongs kan rette sin feil med å følge Rototoms eksempel. Norske politikere og aviser har tydeligvis mye å lære i Spania.

Tirsdag 18. august ble Oslo-festivalens boikott omtalt i New York Times.

– Offentlig finansiering av organisasjoner som boikotter Israel gjøre stor skade på Norges omdømme internasjonalt. Det er derfor viktig at Oslo kommune og Norad reagerer umiddelbart, skrev MIFF i vårt protestbrev.

Skjermdump av den offisielle beklagelsen fra festivalen.
Skjermdump av den offisielle beklagelsen fra festivalen.
Forrige artikkelPalestinerne får ikke velge sine ledere
Neste artikkelNTBs modus operandi
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.