Londons ordfører truet etter Israel-vennlige uttalelser

London-ordfører Boris Johnson måtte onsdag kansellere flere avtaler på Vestbredden. Sikkerheten hans var truet fordi han kritiserte Israel-boikott to dager før.
Londons ordfører Boris Johnson fra Det konservative partiet. (Foto Gareth Milner / Flickr.com / CC)
Boris Johnson fra Det konservative partiet. (Foto Gareth Milner / Flickr.com / CC)

Johnson er på et tre dager langt handelspolitisk besøk til Israel og de selvstyrte palestinske områdene. Men besøket hos palestinerne på Vestbredden ble forkortet i siste liten, forteller den britiske avisen The Guardian. Årsaken er delvis at han ikke lenger er velkommen til alle han hadde avtale med, og delvis at de palestinske selvstyremyndighetene ikke kan garantere for sikkerheten hans etter at han mandag kom med pro-israelske uttalelser der han stilte seg kritisk til boikottbevegelsen.

 

Uvelkommen og truet

Ordføreren skulle onsdag ha vært i møte med en palestinsk ungdomsgruppe og en gruppe palestinske forretningskvinner. Ungdomsgruppen Sharek Youth Forum kansellerte invitasjonen etter det de beskriver som ”unøyaktige, feilinformerte og respektløse uttalelser om den palestinsk-ledede BDS-bevegelsen” (BDS står for boikott, de-investeringer og sanksjoner mot Israel). Møtet med Palestine Women’s Business Forum ble også avlyst. Det eneste møtet Johnson til slutt kunne gjennomføre på Vestbredden var en samtale med PA-regjeringens statsminister Rami Hamdallah.

Like før besøket på Vestbredden skal Hamdallah selv ha informert den britiske gjesten om at sikkerheten hans var truet dersom han ville insistere på å forsøke å gjennomføre programmet som planlagt.

 

– Tåpelig å boikotte regionens eneste demokrati

Da Johnson ankom Israel mandag, kom han med uttalelsene som satte sinnene i kok hos de planlagte palestinske samtalepartnerne hans. I en pressekonferanse omtalte Johnson Israel-boikott som ”fullstendig galskap”, og sa at boikottbevegelsen er ”promotert av noen få venstrevridde akademikere i kordfløyelsjakker på jakt etter en sak”. Boikotterne er ”en svært liten minoritet” og det er ”svært lite sannsynlig at de får noen innflytelse i Storbritannia”, sa han.

– Jeg kan ikke tenke meg noe mer tåpelig enn å si at man vil ha noen slags de-investeringer eller sanksjoner eller boikott mot et land som, når alt kommer til alt, er det eneste demokratiet i regionen, i mine øyne det eneste pluralistiske og åpne samfunnet, uttalte ordføreren.

Pressekonferansen ble holdt i Tel Aviv. 15 London-baserte teknologiselskaper er med i ordførerens delegasjon. Boris Johnson representerer Det konservative partiet, og han har vært ordfører i London siden 2007.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise