600 palestinere mistet jobben på grunn av SodaStream-boikotten

De siste gjenværende palestinske arbeiderne på den boikottrammede SodaStream-fabrikken, har i dag sin siste arbeidsdag.
SodaStream-maskiner på en messe. (Illustrasjonsfoto: Inhabitat Blog, flickr.com)
SodaStream-maskiner på en messe. (Illustrasjonsfoto: Inhabitat Blog, flickr.com)

Nesten 600 palestinske arbeidere har mistet jobben etter at brusmaskinene fra SodaStream ble rammet av en massiv internasjonal boikottaksjon fra 2013.

Tidligere denne måneden ble det klart at også de 74 siste gjenværende palestinske arbeiderne ble avskjediget. I dag, mandag 29. februar, har de sin siste arbeidsdag ved SodaStream-fabrikken, ifølge Times of Israel.

 

Halve besetningen var palestinsk

Nedbemanningen av palestinsk arbeidskraft tvang seg fram som følge av at fabrikken i fjor flyttet fra Mishor Adumim, industrisonen til bosetningen Ma’ale Adumim på Vestbredden, like utenfor Jerusalem. Fabrikken flyttet til nye lokaler i Negev-ørkenen etter massivt press fra boikottbevegelsen. Flytteplanen ble kunngjort i 2014 og gjennomført i oktober 2015.

Mer enn 500 palestinske arbeidere mistet jobben da fabrikken ble flyttet, fordi det ikke ville være mulig for dem å få innvilget arbeidstillatelse i Israel. Fabrikken søkte etter dette om arbeidstillatelse for 74 av sine palestinske ansatte, men nå har også disse fått avslag.

Fabrikken som lager de populære kullsyremaskinene, har totalt rundt 1.200 arbeidere. Flere hundre israelere er nå nyansatt ved fabrikken.

 

Fikk ikke arbeidstillatelse

SodaStream-ledelsen er kritisk til at israelske myndigheter ikke har villet innvilge arbeidstillatelse for de palestinske arbeiderne deres. COGAT, institusjonen som koordinerer israelsk-palestinsk samarbeid på Vestbredden og i Gaza, svarer at de mener å ha strukket seg langt for å hjelpe fabrikken å gjennomføre flytteprosjektet sitt, ved at de palestinske arbeiderne fikk midlertidig spesialtillatelse til å arbeide i Israel i flytte- og overgangsperioden. De opplyser at 58.000 palestinere har arbeidstillatelse i Israel, i tillegg til at 27.000 andre arbeider ved israelske bedrifter selskaper i bosetninger og industriområder på Vestbredden.

Palestinere med israelske arbeidsgivere har mye høyere lønninger og bedre rettigheter enn de som jobber i palestinske bedrifter, ifølge de palestinske selvstyremyndighetenes egen avis Al-Hayat Al-Jadida.

I 2013 sto MIFF opp mot de norske boikottaksjonistene, som nå har vært med på å sørge for at nesten 600 palestinere er blitt arbeidsledige.

 

I denne videoen skildres den fredelige sameksistensen som har eksistert på arbeidsplassen:

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise