Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

California med ny lov mot Israel-boikott

San Francisco, California. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Organisasjoner som boikotter Israel, boikottes nå av California.

Den amerikanske delstaten California har vedtatt en lov som forbyr alle statlige institusjoner å ha forbindelser til organisasjoner som støtter boikott av Israel, ifølge Israel Hayom.

Loven forbyr statlige institusjoner å investere i selskaper som ”tar del i politisk motiverte handlinger som har til hensikt å straffe, påføre økonomisk skade eller på andre måter begrense kommersielle relasjoner med staten Israel, eller med selskaper som har base i staten Israel eller i territorier som er kontrollert av staten Israel”.

California spiller en stor rolle for den amerikanske økonomien, og BDS-bevegelsen (boikott, de-investeringer og sanksjoner mot Israel) har stor aktivitet i staten. Bevegelsen utøver blant annet et massivt press mot universitetene i staten, og flere av universitetene har de siste årene vedtatt resolusjoner om Israel-boikott. Når den nye loven nå trer i kraft, vil universitetene være omfattet av den.

Interesseorganisasjonen The Israeli American Council har lenge arbeidet for å få gjennomslag for dette lovforslaget.

– Denne loven sender et viktig budskap: Hatet som BDS-bevegelsen forsøker å spre, vil ikke ha noen plass i California, sier organisasjonens leder Shawn Evenhaim.

Også i New Jersey er det vedtatt en ny lov som skal motvirke BDS-bevegelsen. Guvernøren underskrev loven tirsdag 16. august. Den innebærer at delstatens pensjonsfond får forbud mot å investere i selskaper som boikotter Israel. Et lignende lovforslag ventes snarlig innført også i Rhode Island.

Til sammen har mer enn 20 amerikanske delstater nå innført ulike varianter av lover mot BDS-bevegelsen, ifølge Times of Israel.

I mars innførte Indiana en lov som er svært lik den California nå har innført. Både i Indianas og Californias lover omfatter ikke forbudet bare organisasjoner som boikotter hele Israel, men også organisasjoner som boikotter bosetningene på Vestbredden. I Indiana var det forøvrig Mike Pence, som nå er Donald Trumps visepresidentkandidat, som var guvernøren som underskrev og innførte denne loven.

Storbritannia innførte i februar en lignende lov mot Israel-boikott.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart