California med ny lov mot Israel-boikott

Organisasjoner som boikotter Israel, boikottes nå av California.

San Francisco, California. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

Den amerikanske delstaten California har vedtatt en lov som forbyr alle statlige institusjoner å ha forbindelser til organisasjoner som støtter boikott av Israel, ifølge Israel Hayom.

Loven forbyr statlige institusjoner å investere i selskaper som ”tar del i politisk motiverte handlinger som har til hensikt å straffe, påføre økonomisk skade eller på andre måter begrense kommersielle relasjoner med staten Israel, eller med selskaper som har base i staten Israel eller i territorier som er kontrollert av staten Israel”.

California spiller en stor rolle for den amerikanske økonomien, og BDS-bevegelsen (boikott, de-investeringer og sanksjoner mot Israel) har stor aktivitet i staten. Bevegelsen utøver blant annet et massivt press mot universitetene i staten, og flere av universitetene har de siste årene vedtatt resolusjoner om Israel-boikott. Når den nye loven nå trer i kraft, vil universitetene være omfattet av den.

Interesseorganisasjonen The Israeli American Council har lenge arbeidet for å få gjennomslag for dette lovforslaget.

– Denne loven sender et viktig budskap: Hatet som BDS-bevegelsen forsøker å spre, vil ikke ha noen plass i California, sier organisasjonens leder Shawn Evenhaim.

Også i New Jersey er det vedtatt en ny lov som skal motvirke BDS-bevegelsen. Guvernøren underskrev loven tirsdag 16. august. Den innebærer at delstatens pensjonsfond får forbud mot å investere i selskaper som boikotter Israel. Et lignende lovforslag ventes snarlig innført også i Rhode Island.

Til sammen har mer enn 20 amerikanske delstater nå innført ulike varianter av lover mot BDS-bevegelsen, ifølge Times of Israel.

I mars innførte Indiana en lov som er svært lik den California nå har innført. Både i Indianas og Californias lover omfatter ikke forbudet bare organisasjoner som boikotter hele Israel, men også organisasjoner som boikotter bosetningene på Vestbredden. I Indiana var det forøvrig Mike Pence, som nå er Donald Trumps visepresidentkandidat, som var guvernøren som underskrev og innførte denne loven.

Storbritannia innførte i februar en lignende lov mot Israel-boikott.

Forrige artikkelAmbassaden som bare viser bilder fra et annet land
Neste artikkelTor-Bjørn Nordgaard i MIFF Drammen: Terrormål og drømmepartner
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/