Slik gikk det da Labour forsøkte seg på Israel-boikott

Storbritannias Labour Party står i fare for å måtte avlyse sin store årlige konferanse med mer enn ti tusen deltakere. Årsak: De finner ingen til å ta ansvar for sikkerheten etter at de boikottet selskapet de brukte.

Partileder Jeremy Corbyn fra britiske Labour Party. (Foto: Wikimedia Commons)
Partileder Jeremy Corbyn fra britiske Labour Party. (Foto: Wikimedia Commons)

Labours årskonferanse beskrives på egne nettsider som ”en av de største og mest profilerte politiske begivenhetene i Europa”. Mer enn ti tusen deltakere er ventet til årets konferanse i Liverpool 25.-28. september. Mer enn 500 arrangementer står på programmet i løpet av de fire dagene.

Men partiet har skaffet seg et kinkig problem. Bare én måned før årskonferansen står hele begivenheten i fare for å måtte avlyses, ifølge The Telegraph. De finner nemlig ingen sikkerhetsselskaper som er villige til å ta på seg ansvaret for den omfattende storsamlingen.

 

Boikottet etter kritikk fra pro-palestinsk gruppe

Tidligere har det multinasjonale selskapet G4S, som har sete i Danmark og Storbritannia og som vi også kjenner i Norge, hatt ansvaret for sikkerheten ved Labour-konferansen i mer enn 20 år. Men høsten 2015 satte Palestine Solidarity Campaign et kritisk søkelys på G4S fordi selskapet er aktivt i Israel, hvor dets tjenester brukes i fengsler der det sitter palestinske fanger. Labour-leder Jeremy Corbyn kom flere ganger med kritiske uttalelser om selskapets aktivitet i Israel. I november i fjor vedtok partiets sentralstyre å boikotte G4S og finne et annet sikkerhetsselskap.

Corbyn er fra før av kjent for å være svært kritisk innstilt til Israel. Han vakte oppsikt tidligere i sommer da han kom med kommentarer som ble oppfattet å være en sammenligning av Israel og Den islamske staten, og han har tidligere omtalt Hamas og Hizbollah som ”venner” (noe han vel å merke har trukket tilbake i ettertid).

 

Fornektelser og komplikasjoner

Partiledelsen ser ut til å ha forstått ganske raskt at det å boikotte et selskap grunnet engasjement i Israel ville komme til å bli problematisk. I januar sendte Knesset-medlem Hilik Bar fra det israelske Arbeiderpartiet brev til Labour der han ba om en forklaring på saken. Han fikk til svar at G4S skulle ha blitt valgt bort på grunn av ”problemer med kontrakten”, og etter dette ble alle henvisninger til Israel slettet fra referatet av sentralstyrets saksbehandling, ifølge The Jewish News, gjengitt av Times of Israel.

Omgjøringen av referatet kom en måned før den britiske regjeringen vedtok en ny lov mot Israel-boikott. Loven forbyr offentlige institusjoner og myndighetsorganer å delta i boikottaksjoner som er rettet mot andre land.

Det å finne et nytt sikkerhetsselskap viste seg å være enklere sagt enn gjort. Tre selskaper skal ha sagt nei, og ett selskap skal ha ombestemt seg og trukket seg etter å ha utført en risikovurdering. Et selskap ved navn Showsec har tilbudt sine tjenester, men er visstnok enda mer uspiselige i Labour-politikernes øyne. Fordi Showsec angivelig nekter å la sine ansatte fagorganisere seg, har fagbevegelsen truet med å forlate konferansen dersom dette firmaet får jobben.

 

For sent å få G4S tilbake

I løpet av de siste dagene skal partiet ha forhørt seg på nytt med G4S om muligheten for å få dem til å likevel ta jobben. Men G4S avslo. Kilder som kjenner selskapet, sier til The Telegraph at avslaget skyldes både at oppdraget kommer på altfor kort varsel og at flere ansatte har dårlige erfaringer med oppdrag for Labour. Sikkerhetsvakter skal ha blitt spyttet på og skjelt ut av deltakere på Labour-konferansen tidligere år.

G4S’ arrangementsdirektør i Storbritannia, Eric Alexander, sier at de vanligvis ville ha startet planleggingen av sikkerhetstiltakene rundt et så stort arrangement et år i forveien. Han sier at selskapet bare har fått positive tilbakemeldinger på jobben de har gjort tidligere fra oppdragsgiveren og politiet.

– Selvsagt er vi skuffet over ikke å få fortsette dette suksessfulle samarbeidet. Men vi setter sikkerheten for deltakerne og arrangørene først, og så sent i prosessen og med andre avtaler som våre mannskaper er forpliktet på, er vi ikke i stand til å trå inn og sørge for sikkerheten ved konferansen, sier Alexander.

Forrige artikkelFN krever diplomatisk immunitet for terrortiltalt palestiner
Neste artikkelIslamistenes endetidsvisjon: Naturen skal hjelpe muslimer å drepe jøder
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/