SodaStream bobler over av stolthet – plasserer det israelske flagget på produktene sine

Produktene blir også merket med “Produsert av arabere og jøder – side om side i fred og harmoni”.

Daniel Birnbaum i Sodastream sier de er stolt over å være et israelsk selskap. (Foto: Sodastream)
Daniel Birnbaum i Sodastream sier selskapet skal starte en fabrikk på Gazastripen. (Foto: Sodastream)

Det israelske selskapet SodaStream, som lager de populære kullsyremaskinene, har bestemt seg for å plassere det israelske flagget på sine produkter. Selskapet selger i dag sine produkter i 45 land, blant annet her i Norge.

– Vi ønsker å vise nasjonal stolthet, spesielt i disse dager hvor mange av oss gjemmer vår israelske identitet, skriver SodaStream i en pressemelding.

Slik markerer SodaStream at produktet er laget i Israel, av arabiske og jødiske arbeidere.
Slik markerer SodaStream at produktet er laget i Israel, av arabiske og jødiske arbeidere.

I tillegg til å plassere det israelske flagget på innpakningen har de også skrevet på engelsk “Made in Israel” og “This product is made by Arabs and Jews working side-by-side in peace and harmony“.

Administrerende direktør i SodaStream, Daniel Birnbaum, sier ifølge avisen Israel Hayom, “som et stolt israelsk selskap, har vi alltid sørget for å holde en høy Israel-profil”, selv om det har medført at selskapet har måttet kjempe mot EU, boikott og sanksjoner fra flere hold.

– De siste årene har vi israelere vært under angrep, blitt anklaget og boikottet over hele verden. Vi er kanskje ikke perfekte, men vi har mye å være stolte av og vi ønsker å vise det til oss selv og resten av verden, sier selskapets direktør.

I 2013 ble det startet en massiv boikottkampanje mot SodaStream, som den gang hadde en av sine fabrikker på Vestbredden. Kampanjen bidro til at selskapet til slutt valgte å flytte fabrikken til nye lokaler i Negev-ørkenen. Den norske Palestinakomiteen jublet, mens flere hundre palestinere på Vestbredden endte opp som arbeidsledige. Nesten 700 palestinere mistet jobben som følge av at fabrikken måtte flytte.

– Jeg er stolt over å være israeler, så jeg plasserer mitt flagg på 50 millioner produkter produsert i Israel og forteller et uvanlig budskap om innovasjon og samfunnsansvar. Jeg kunne ønske at alle israelske eksportører plasserte flagget på sine produkter, og jeg kunne ønske at hver og en av oss som reiser utenlands kunne føle seg trygge i å være en stolt ambassadør for staten Israel, sier Birnbaum.

Han frykter ikke at salget vil ta skade av at bedriften flagger høyt at de er fra Israel.

– Vi er ikke motivert av frykt. SodaStream er et stolt globalt selskap fra Israel, og vi tror at vårt flagg og våre verdier som israelere er en kilde til stolthet, sier Birnbaum.

Ikke så glad i brus? SodaStream har også produsert en maskin som lager øl.

 

Forrige artikkelEn bosetter, en kristen araber og en religiøs kvinne blant de nye høyesterettsdommerne
Neste artikkelBoikottforslag behandles i Moss mandag
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.