Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Knusende nederlag for SVs boikottforslag

SV i Kristiansand håpte å få bystyret i sørlandsbyen med på boikott, men fikk liten støtte. (Foto: Kristiansand kommune)
SV i Kristiansand håpte å få bystyret i sørlandsbyen med på boikott, men fikk liten støtte. (Foto: Kristiansand kommune)
Bystyret i Kristiansand gikk ikke inn for en boikott av israelske varer produsert i bosetninger.

Det ble, som ventet, et knusende nederlag for SVs boikottforslag i Kristiansand onsdag kveld. Bare partiet Rødt ytret ønske om å støtte forslaget deres om boikott av israelske varer produsert i bosetninger. Et flertall av politikerne stemte for å ikke realitetsbehandle forslaget, etter en lang og innbitt diskusjon i bystyret.

– Jeg tror ikke at boikott er en løsning på konflikten. Derimot tror jeg handel og samarbeid er bedre løsninger, sa ordføreren i Kristiansand, Harald Furre fra Høyre, da han var først ut på talerstolen. Like etter kom Vidar Kleppe fra Demokratene.

– Dette vitner om hva SV i Kristiansand og SV i Norge er opptatt av for tiden. Det handler om å boikotte varer fra Israel. At de har gjort det i Trondheim og Tromsø er ikke rart. Der er de røde som reven politisk, sa Kleppe, som var sterkt imot forslaget.

– Dette forslaget fra SV er ikke bare et angrep på Israel, men et angrep på jøder. Det er en stigmatisering som jeg på det sterkeste vil ta avstand fra, sa Kleppe, som heller ville oppfordre kristiansanderne til å handle mest mulig israelske varer.

Flere av representantene til Kristelig Folkeparti brukte MIFFs argumenter i debatten. Grete Kvelland Skaaras pekte på hvor galt boikottaksjoner kan slå ut, som da 700 palestinere mistet jobben som følge av SodaStream-boikotten.

Varaordfører Jørgen Kristiansen lurte på hvorfor SV hadde pekt ut akkurat denne ene konflikten, når det finnes 150 konflikter med omstridte sjø- og landområder.

– Det vil være temmelig krevende for kommunen hvis vi skulle ta stilling til alle de. En boikott som dette fører bare til økt polarisering og mistillit, og vanskeliggjør arbeidet med å få til en fredsløsning, sa KrF-politikeren. Partikollega Tove Welle Haugland var ikke nådig i sin beskrivelse av boikottforslaget fra SV.

– Vi så akkurat på nyhetene at nazister igjen marsjerer i gatene i Norge. Jeg skal for all del ikke gi noen partier skylden for dette, men det er relevant å nevne at antisemittismen fortsatt eksisterer i landet vårt. Denne boikottbølgen som venstresiden fører er ikke godt for noe annet enn å spre fordommer. Istedenfor å bygge broer er venstresiden med på å bygge murer i denne saken, og det er ganske ironisk, sa Haugland fra talerstolen.

SV, Rødt og representanter fra Ap forsøkte å hevde at forslaget ikke handlet om en boikott, selv om ordlyden i interpellasjonen var «forbudt mot innkjøp av varer fra israelske bosetninger» og «avstå fra å kjøpe varer fra israelske bosetninger».

– Dette har eskalert mer enn det egentlig var meningen at det skulle gjøre. Jeg tror mye av grunnen er at mediene tok opp sakene. Derfor har ord som boikott og slikt kommet frem. Det er det ikke det det handler om, men etisk handel av varer, sa Lars Lied fra SV, som hadde sendt inn interpellasjonen.

SV visste på forhånd at forslaget deres ikke kom til å få flertall, likevel leverte de inn sitt forslag. Forklaringen er nok enkel: Et stort antall nordmenn tror på konspirasjonsteorier om jøder generelt og enda flere tror på løgnbilder om den jødiske staten spesielt. Det er snart valgkamp, og boikottpartiene kjemper om stemmene til jødehaterne og dem som tror på løgnbildene av Israel. Allerede på nyåret meldte SV i Kristiansand at boikott er deres viktigste kampsak i 2017.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart