Ny lov i Sveits vil forby statlig støtte til demonisering og boikott av Israel

- Hvis vi fortsetter å støtte organisasjoner som fremmer konflikt, vil konflikten fortsette til den igjen blir blodig og blodet kommer også på våre hender, sa Christian Imark (bildet).
Den sveitsiske politikeren Christian Imark fikk gjennomslag for forslaget sitt. (Foto: (Foto: SVP))
Den sveitsiske politikeren Christian Imark fikk gjennomslag for forslaget sitt. (Foto: (Foto: SVP))

Nasjonalrådet i Sveits, som er et av to kamre i de sveitsiske parlamentet, vedtok onsdag 8. mars en lov som forbyr den sveitsiske regjering å støtte ikke-statlige organisasjoner som jobber for boikott av Israel. Det nye lovverket krever kutt i all bistand til grupper og organisasjoner som promoterer «rasistiske, antisemittiske eller oppviglende» handlinger, eller som krever boikott av Israel, skriver Basler Zeitung.

Lovforslaget, som ble fremmet av Christian Imark fra høyrepartiet Det sveitsiske folkepartiet (Swiss People’s Party), gikk gjennom i det sveitsiske underhuset med 111 mot 78 stemmer. Imarak sier han ikke ønsker å ta stilling til konflikten mellom Israel og palestinerne, men mener regjeringen må være forsiktig med hvilke organisasjoner de finansierer.

– Utenrikspolitikken til Sveits er ikke nøytral når vi gir økonomisk støtte til organisasjoner som ikke anerkjenner Israel, sa Imark under behandlingen i parlamentet, og la til:

– Vi har ansvar for at bidragene vi gir [til palestinerne] bare blir anvendt for fred.

Høyrepolitikeren mener utenriksdepartementet i hovedstaden Bern støtter grupper som «krever boikott og sanksjoner mot Israel og er engasjert i anti-israelsk oppvigleri». Imark mener regjeringen også gir pengestøtte til «anti-sionistiske organisasjoner som ønsker Israels ødeleggelse, og av og til også til organisasjoner som har tette bånd til terrororganisasjoner». Han siterte i den sammenheng organisasjoner som Al-Haq Adalah og Breaking the Silence.

– Hvis vi fortsetter å støtte organisasjoner som fremmer konflikt, vil konflikten fortsette til den igjen blir blodig og blodet kommer også på våre hender, sa Imark.

Den nye loven i Sveits blir sett på som en seier for NGO Monitor, en vaktbikkje og kritiker av ikke-statlige organisasjoner som angriper Israel. De jobbet aktivt med å få politikerne til å støtte lovforslaget. Europadirektør Olga Deutsch sier avgjørelsen skaper «en viktig presedens i å motvirke BDS-kampanjer, antisemittisme og hat».

– Jeg tror ikke denne konflikten kan løses verken med juridiske, religiøse eller historiske argumenter. Det trenges bare mennesker som betingelsesløst ønsker å leve i frihet og fred. Derfor må Sveits, som et uavhengig og nøytralt land, passe på at vi samarbeider med mennesker som har en slik vilje, og ikke med mennesker som investerer sin kraft i hat og oppvigleri. Derfor må Sveits være nøye med å velge sine samarbeidspartnere, avsluttet Imark fra talerstolen i Nasjonalrådet.

Lovforslaget må først behandles i Stenderrådet, det andre kammeret i det sveitsiske parlamentet, før det går gjennom. Det er ventet at de vil votere over forslaget i mai.

Conrad Myrland bidro til artikkelen.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise