BDS-grunnlegger pågrepet for skattesvindel

Politiet mener Omar Barghouti, en av grunnleggerne av BDS-bevegelsen, har unndratt skatt.

En av BDS-grunnleggerne, Omar Barghouti, er mistenkt for skatteunndragelse. (Foto: Kevin van Den/Flickr)
En av BDS-grunnleggerne, Omar Barghouti. (Foto: Kevin van Den/Flickr)

Omar Barghouti, en av grunnleggerne av BDS-kampanjen (boikott, desinvestering og sanksjoner mot Israel) er pågrepet i Israel mistenkt for skattesvindel. Barghouti, en palestiner født i Qatar, fikk i 1994 permanent oppholdstillatelse i Israel og er bosatt nord i landet sammen med sin israelsk-arabiske kone. Mandag ble han pågrepet og avhørt av politiet, før han senere ble løslatt mot kausjon. Passet er inndratt og han har ikke lov til å forlate Israel mens etterforskningen pågår.

Barghouti er mistenkt for å ha skjult inntekter på drøyt seks millioner kroner for de israelske skattemyndighetene. Skatteunndragelsen skal ha pågått i løpet av en tiårsperiode mens han var direktør for National Computing Resources in Ramallah.

Han skal angivelig ha tatt ut penger i en bank i Ramallah for å holde pengene skjult for israelske myndigheter. Han skal også ha tatt ut penger han tjente på foredrag i utlandet og taler og skjult dem for skattemyndighetene. Under en ransakelse i Barghoutis bolig ble det funnet dokumenter og kredittkort som forsterket mistanken.

BDS-grunnleggeren skal etter planen reise til USA i april for å motta Gandhi Peace Prize på Yale-universitet. Det er en årlig utdeling fra regjeringen i India til personer eller organisasjoner som kjemper for politiske, økonomiske og sosiale endringer uten bruk av vold, skriver den israelske avisen Jerusalem Post.

Barghouti avviser Israel som en jødisk stat og er motstander av en løsning på konflikten med to stater for to folk. Han ønsker én sekulær stat for både jøder og palestinere.

Forrige artikkelConrad Myrland i København: MIFFs arbeid som inspirasjon for danske Israel-venner
Neste artikkelStorbritannia takker for støtten fra Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -