Straffer Danske Bank for Israel-boikott

Den amerikanske staten Colorado svartelister banken for sin anti-israelske forretningsaktivitet.

Guvernør i Colorado, John Hickenlooper, vil ikke samarbeide med anti-israelske selskaper. (Foto: Dennis Schroeder/Flickr)
Guvernør i Colorado, John Hickenlooper, vil ikke samarbeide med anti-israelske selskaper. (Foto: Dennis Schroeder/Flickr)

Danske Bank har flere ganger høstet kritikk og økonomisk straff for å ha hindret sine kunder i å investere i de israelske forsvarsselskapene Aryt Industries og Elbit Systems. Nå har den danske storbanken og alle datterselskapene havnet på svartelisten til den amerikanske staten Colorado, skriver avisen Jerusalem Post.

Guvernøren i Colorado, demokraten John Hickenlooper, vedtok i 2016 en lov om at statens pensjonsprogram ikke skal investere i selskaper som boikotter Israel. En av initativtakerne til loven, representant Dan Nordberg, sier Colorado ikke vil investere penger i selskaper som forsøker å svekke Israel økonomisk og deligitimere landet.

– Israel og Colorado har alltid vært sterke partnere. Både tidligere og nåværende guvernører har vært på hyppige besøk, og vi har flere avtaler på forskning og utvikling. Bare i løpet av fjoråret eksporterte vi varer for over 300 millioner kroner.

Den danske banken er, sammen med norske KLP, også svartelistet av New York. Dette sa New York-guvernør Andrew Cuomo da han kunngjorde deres svarteliste:

– New York står i solidaritet med Israel i dag og for alltid. Denne staten vil ikke stå for noe slags diskriminerende politikk, og vi vil fortsette å vise vår urokkelige støtte til det israelske folket i deres kamp for frihet og demokrati, sa Cuomo i fjor.

I sitt forsøk på å straffe israelske selskap for brudd på menneskerettighetene, bryter Danske Bank selv menneskerettighetene, skrev MIFF i 2014. Pro-israelske grupper mener Danske Banks utpeking av israelske selskaper vil føre til mer skade på selskapets rykte og økonomi. Stadig flere vurderer å plassere banken på sin svarteliste. Selv prøver banken å vri seg vekk fra at de boikotter Israel.

– Danske Bank boikotter ikke Israel eller israelske selskap som sådan, og vi tar ikke del i den såkalte BDS-kampanjen mot Israel, hevder Thomas Hyldahl Kjærgaard, sjef for bankens etiske investeringer, i et intervju med Jerusalem Post.

Danske Bank blir boikottet for sin anti-israelske forretningsvirksomhet. (Foto: Wikipedia)
Danske Bank blir boikottet for sin anti-israelske forretningsvirksomhet. (Foto: Wikipedia)
Forrige artikkelFatah-partiet til president Abbas hyller terroristen som drepte tre israelere
Neste artikkelListhaug til israelsk avis: – Nå forstår vi hva Israel må leve med
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.