Norsk studentorganisasjon avviste boikott av Israel

Vil jobbe for «et fritt Palestina» og «vise støtte til akademikere i Israel».

Norsk studentorganisasjon behandlet forslag om akademisk boikott av Israel lørdag 9. desember 2017. Forslaget ble nedstemt. (Skjermdump fra student.no/ Facebook)
Norsk studentorganisasjon behandlet forslag om akademisk boikott av Israel lørdag 9. desember 2017. Forslaget ble nedstemt. (Skjermdump fra student.no/ Facebook)

Sentralstyret i Norsk studentorganisasjon behandlet 9. desember et forslag om akademisk boikott av Israel. MIFF påpekte 6. desember at dette ville være en oppfordring til ulovlig handling.

Boikottforslaget ble avvist av et flertall i sentralstyret lørdag formiddag, selv om mindretallet forsøkte på ulike måter å få inn boikottformuleringer. Også en trussel om mulig akademisk boikott i framtiden ble avvist.

Selv om boikott ble avvist, er det fortsatt svært kritikkverdige formuleringer i resolusjonen som ble vedtatt.

«Gjennom statens Israels systematiske undertrykkelse av det palestinske folk og det palestinske akademiske liv, bryter Israel både prinsippet om akademisk frihet, lik rett til utdanning og menneskerettighetene. Norske studenter fordømmer et hvert angrep på den akademiske friheten. NSO oppfordrer derfor akademia til å stå samlet for å kjempe for rettighetene til palestinske kolleger, og jobbe for et fritt Palestina med et fritt akademia,» vedtok sentralstyret.

De ser bort fra at Israel gir akademisk frihet og til og med har gitt palestinske fanger mulighet til utdanning. De ser bort fra at de høyere utdanningsinstitusjoner på Gaza-stripen og Vestbredden – uten unntak – er blitt bygd etter at Israel tok kontroll over områdene i 1967.

«Palestina» kunne vært fritt for 80 år siden dersom palestinerne hadde godtatt Peel-kommisjonens forslag. Det kunne vært fritt for 70 år siden dersom palestinerne hadde godtatt FNs delingsplan. Det kunne vært fritt mange ganger siden dersom de ikke hadde insistert på å avvise det jødiske folkets frihet, ikke bare til akademisk arbeid, men til selvstyre og sivilisasjonsbygging i sitt historiske og religiøse kjerneland.

Sentralstyret vedtok følgende fem kulepunkt:

  • NSO skal innlede et samarbeid med den palestinske studentorganisasjonen PSCF.
  • NSO skal ha dialog med NUIS om situasjonen for palestinske og israelske akademikere i Israel og Palestina, med sikte på et godt akademisk miljø i området.
  • NSO skal arbeide for at universitets- og høyskolesektoren aktivt viser sin støtte til akademikere i Israel og Palestina.
  • NSO mener at forsknings- og utdanningsprogram må ha merknader om at akademisk frihet er et kriterium for et hvert samarbeid og kutte all støtte dersom disse ikke blir etterfulgt.
  • NSO mener at universitet- og høgskolesektoren ikke skal inngå samarbeidsavtaler med israelske utdanningsinstitusjoner der lik rett til utdanning og akademisk frihet innskrenkes.

MIFF skrev 6. desember:

Hvis det var genuin og systematisk undertrykkelse av akademiske muligheter norske studenter reagerer på, hvorfor ikke da boikotte Iran på grunn av deres forbud mot at tilhengere av bahai-religionen kan få høyere utdannelse? Hva med Tyrkia, hvor studenter og akademikere er fengslet i tusenvis de siste årene?

Scholars at Risk er et internasjonalt nettsted som loggfører brudd på akademisk frihet i mange land. Det er nok ikke tilfeldig at deres oversikt over hendelser viser en lang rekke land, men at søk på Israel og palestinske områder ikke gir noen treff.

Har det slått NSO at israelere i vanlig studentalder må bruke to og tre år av sitt liv på å forsvare landet sitt fra fiender som ønsker deres ødeleggelse?

 

Forrige artikkelDemonstrantene ropte krigsrop mot jøder
Neste artikkelFakekomiteen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.