Flere nye stemmer våger å ta avstand fra Fagforbundets Israel-boikott, leder skryter av støtte til organisasjon med terrorkobling

Leder i TeoLOgene og leder i Fagforbundet Kristiansand tar avstand fra boikotten.

Skjermdump fra frifagbevegelse.no.
Skjermdump fra frifagbevegelse.no.

Blant toppene i Fagforbundet er holdningen til verdens eneste jødiske stat svært fiendtlig og gruppepresset intenst. I 2017 vedtok landsmøtet, for andre gang på rad, å gå inn for utsulting og utarming av Israels befolkning. Kun 1 av 434 delegater våget å stemme imot boikottvedtaket, Osvald Fyllingen fra Hordaland. På landsmøtet vedtok Fagforbundet også at Israel bør stilles for Den internasjonale domstolen i Haag «for brudd på folkeretten, menneskerettighetene og internasjonale konvensjoner». En grusom form for diskriminering, konkluderte MIFF.

Før boikottvedtaket i 2017 var det kun én lokalforening som tok avstand fra Israel-boikotten i sakspapirene.

– Dette punktet skaper tildels stor uro blant medlemmene her i regionen, skrev Fagforbundet Flekkefjord i sin begrunnelse.

Nå er det flere som våger å ta avstand fra den ensidige Israel-hetsen som ledelsen står for. «En rekke stemmer mener Fagforbundet ikke bør velge side i den israelsk-palestinske konflikten,» skriver FriFagbevegelse i en artikkel 23. juli.

Prest Jørund B. Arnesen, leder i TeoLOgene, mener saken er for kompleks. Hans egen gren av Fagforbundet har også vedtatt boikott, men dette er noe lederen ikke støtter.

– Jeg skulle ønske at Fagforbundet ikke mente noe om Midtøsten-konflikten i det hele tatt, sier han.

Frifagbevegelse skriver:

«Gudrun Benestad, leder i Fagforbundet Kristiansand, mener det er problematisk at Fagforbundet involverer seg i den israelsk-palestinske konflikten.

– Vi skal gjerne være med å kjempe for arbeideres rettigheter over hele verden. Men for oss i Kristiansand ble det problematisk. Det har vært tårer og brev fra medlemmer som har vært med i en årrekke, men som har meldt seg ut, forteller Benestad.»

– Jeg mener vi som fagforbund ikke skal blande oss inn i den konflikten, legger hun til.

– I Fagforbundet burde vi kunne vært flinkere til å la begge sider få talerett. En konflikt har alltid to sider, avslutter Benestad.

Stein Guldbrandsen, seksjonsleder i seksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, forsvarer Israel-boikotten. Han bruker Mellomkirkelig råd i Den norske kirke som en del av sitt forsvar – siden kirken er kritisk så må Fagforbundet også få lov til å være det. «Gulbrandsen opplever at Den norske kirke har et fornuftig og balansert forhold til Palestina- og Israel-spørsmålet.» Det er feil. I november 2017 vedtok Mellomkirkelig råd en uttalelse som gir full støtte til palestinsk krav som vil ødelegge Israel og advarer mot «jødisk stat».

Guldbrandsen forteller også at Fagforbundet støtter UAWC, Union of Agricultural Work Committees i det palestinske samfunnet. Det han ikke forteller, er at UAWC er nær knyttet til PFLP, en organisasjon som står på terrorlisten både til USA, EU, Canada og Israel. PFLP står bak en rekke terrorangrep, inkludert flykapringer og selvmordsbombere. Norsk Folkehjelp, Fagforbundets partner i støttearbeidet til palestinerne, måtte nylig betale 16 millioner kroner til amerikanske myndigheter for sin støtte til palestinske terrororganisasjoner. MIFF skrev om UAWCs tette bånd til terror allerede i 2014.

Når vil flere i Fagforbundet våkne opp for hva de er med på?

Forrige artikkelDenne palestinske tenåringen drepte en jødisk tobarnsfar med kniv og skadet to andre før han ble stanset
Neste artikkelSV-leder støtter brudd på folkeretten og vil ha fri våpentilgang til islamistene i Hamas
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.