Norske artister med skjærende falske toner på internasjonal scene

Ti norske musikere krever boikott av Eurovision i Israel i The Guardian.

Ti norske musikere krever at Eurovision flyttes fra Israel. (Foto: Pressefoto/ Facebook/ Wikimedia Commons, montasje MIFF)
Ti norske musikere krever at Eurovision flyttes fra Israel. (Foto: Pressefoto/ Facebook/ Wikimedia Commons, montasje MIFF)

Sangeren Marthe Valle, musikeren og komponisten Mari Boine, sangeren Aslak Heika Hætta Bjørn, musikeren og komponisten Nils Petter Molvær, sangeren Moddi, sangeren Jørn Simen Øverli, musikeren og skuespilleren Nosizwe, musikeren og komponisten Bugge Wesseltoft, musikeren, komponisten og skuespilleren Lars Klevstrand og musikeren Trond Ingebretsen.

Det er de norske navnene på et opprop i den britiske avisen The Guardian mot å avholde Eurovision i Israel neste år.

– European Broadcasting Union bør kansellere Israels vertskap av konkurransen og flytte den til et annet land med bedre historie når det gjelder menneskerettigheter. Urettferdighet skiller, men jakten på verdighet og menneskerettigheter forener, avslutter artistene.

Tror de menneskerettighetene er så mye bedre overholdt i Portugal (2018), Sverige (2016), Østerrike (2015) eller Danmark (2014)? Hva ville disse landene gjort hvis de stod overfor det samme trusselbildet som Israel? Hørte du disse norske artistene protestere da Eurovision ble avholdt i Ukraina i 2017, Aserbajdsjan i 2012, Russland i 2009 eller Serbia i 2008? Ikke? Vel, da vet du kanskje hvor boikottropet kommer fra?

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Det kan være god grunn til å minne om ti gode grunner til at boikott av Israel er umoralsk og hindrer fred (første gang publisert på MIFF i 2014). Listen er utformet av jusprofessor Alan Dershowitz.

 

 1. BDS-bevegelsen legger på umoralsk vis alt ansvaret for den fortsatte israelske okkupasjonen og bosettingspolitikk på israelerne.
  Alle som vil boikotte Israel nekter å erkjenne at ved minst tre anledninger tilbød Israel å avslutte okkupasjonen – og ved alle tre anledninger nektet den palestinske ledelsen – støttet av sine folk – å godta disse tilbudene.
  Araberne sa nei til å forhandle i 1967, Yasser Arafat avviste Bill Clintons fredsplan i 2001 og Mahmoud Abbas avviste Ehud Olmerts tilbud i 2008. Det var ingen trusler om boikott mot disse som avviste Israels fredstilbud, påpeker Dershowitz.
 1. Den nåværende BDS-bevegelsen, spesielt i Europa og på noen amerikanske universiteter, oppfordrer palestinerne til å avvise kompromissløsninger i konflikten.
  Palestinske ledere sier at jo lenger de holder ut i å avvise fred, vil BDS-bevegelsen mot Israel bli forsterket. Hvorfor skal de ikke vente til BDS styrker deres forhandlingsposisjon? En gang i framtiden vil de kanskje ikke være nødt til å gjøre kompromisser ved for eksempel å gi opp retten til tilbakevending, ved å godta en demilitarisert stat eller ved å gjøre andre innrømmelser som er nødvendige for fred? Boikottbevegelsen gjør det vanskeligere å få til en fredelig løsning.
 2. BDS-bevegelsen er umoralsk fordi deres ledere aldri vil bli fornøyd med den type tostatsløsning som er akseptabel for Israel .
  Mange av deres ledere tror ikke på konseptet med Israel som nasjonalstaten for det jødiske folk. Den store leder av BDS -bevegelsen, Omar Barghouti, har gjentatte ganger uttrykt sin motstand mot Israels rett til å eksistere som nasjonalstat for det jødiske folk selv innenfor grensene fra 1967. På bunnen er derfor ledelsen av BDS bevegelsen imot ikke bare “Israels okkupasjon” og bosettingspolitikk, men hele statens eksistens.
 3. BDS-bevegelsen er umoralsk fordi det bryter kjerneprinsippet om menneskerettigheter nemlig: “Den verste først”.
  Israel er blant de frieste og mest demokratiske land i verden. Det er absolutt det frieste og mest demokratiske landet i Midtøsten. Israels arabiske borgere nyter flere rettigheter enn arabere noe annet sted i Midtøsten. De sitter som medlemmer i Knesset og har toppstillinger i rettsvesenet, i utenrikstjenesten, i akademia og i næringslivet. De står fritt til å kritisere Israel og for å støtte deres fiender. Israelske universiteter er veksthus for anti-israelsk retorikk og undervisning. Israel har en suveren rekord på kvinners rettigheter, homofiles rettigheter, miljørettigheter og andre rettigheter som knapt eksisterer i de fleste deler av resten av verden. Dessuten har Israel rekord i å unngå sivile tap, i kamp mot en fiende som gjemmer sine soldater blant sine egne sivile.
  Situasjonen på Vestbredden er åpenbart annerledes på grunn av okkupasjonen, men selv araberne i Ramallah, Betlehem og Tulkarem har mer menneskelige og politiske rettigheter enn de aller fleste arabere ellers i verden i dag. Dessuten, alle – jøde, muslim eller kristen – misfornøyd med israelske handlinger, kan uttrykke denne misnøyen i domstolene, i media, både i inn- og utland.
  Når trusler om sanksjoner blir rettet mot bare én stat blant de med best nivå på menneskerettigheter, og at den nasjonen tilfeldigvis også viser seg å være staten for det jødiske folk, må mistanken om rasisme er en motivasjonsfaktor undersøkes.
 1. BDS-bevegelsen er umoralsk fordi den ville skade feil personer.
  Boikott av Israel vil skade palestinske arbeidere som vil miste jobbene når økonomiske sanksjoner blir rettet direkte mot bedrifter som ansetter dem. Boikotten ville skade kunstnere og akademikere, mange av dem med de sterkeste stemmene for fred og for en slutt på okkupasjonen.
  BDS skader personer med helseproblemer over hele verden, de vil ikke kunne nyte godt av israelsk teknologi. Det skader den høyteknologiske industrien verden rundt fordi Israel bidrar uforholdsmessig mye til utvikling av slik teknologi.
 1. BDS-bevegelsen er umoralsk fordi den oppmuntrer Iran.
  Ayatollah-regimet er verdens ledende sponsor av internasjonal terrorisme. Boikott av Israel oppmuntrer Teheran til å slippe løs sine surrogater, som Hizbollah og Hamas, mot Israel. De vet jo at dersom Israel skulle svare på rakettangrepene, vil trykket for BDS mot Israel bare øke. Erfaringene etter Gaza-krigen i 2008/2009 taler sitt tydelige språk om dette.
 2. BDS-bevegelsen er umoralsk fordi den fokuserer verdens oppmerksomhet bort fra langt større urettferdighet, inkludert folkemord.
  Ved å fokusere uforholdsmessig på Israel, gir samfunnet uforholdsmessig mindre oppmerksomhet til andre okkupasjoner, for eksempel okkupasjonene til Kina, Russland og Tyrkia, og til andre humanitære katastrofer som den som for eksempel foregår i Syria.
 3. BDS-bevegelsen er umoralsk fordi den skaper falske bilder av nasjonalstaten til det jødiske folk, overdriver deres feil og dermed fremmer en ny variant av verdens eldste fordommer, nemlig antisemittisme.
  Det er derfor ikke overraskende at BDS-bevegelsen får helhjertet støtte fra nynazistiske bevegelser, Holocaust-fornektere og åpenlyst antisemittiske nettsteder.
 4. BDS-bevegelsen er umoralsk både fordi den er et resultat av, og fordi den oppfordrer til, dobbelstandarder i respons til brudd på menneskerettighetene.
  Ved å kreve mer av Israel, nasjonalstaten for det jødiske folk, forventes det mindre av andre stater, mennesker, kulturer og religioner. Dermed blir dette en form for omvendt rasisme, noe som skader ofrene for menneskerettighetsbrudd påført av andre.
 5. BDS-bevegelsen vil aldri oppnå sine mål.
  Verken den israelske regjeringen eller det israelske folk vil noensinne overgi seg til utpressingen som ligger så tydelig i dagen i BDS. De vil ikke og bør ikke ta viktige beslutninger om landets nasjonal sikkerhet og sikkerheten til sine borgere på grunnlag av umoralske trusler. Dersom Israel kom til å sette sin egen sikkerhet i fare på grunn av slike trusler, ville resultatet bli flere kriger, mer død og mer lidelse.

Alle anstendige mennesker som søker fred i Midtøsten, bør gå sammen for å konfrontere den umoralske BDS-bevegelsen. Bruk din moralske røst til å kreve at både den israelske regjeringen og den palestinske selvstyremyndigheten aksepterer en fred som bygger på kompromiss, som sikrer sikkerheten til Israel og levedyktigheten til en fredelig og demokratisk palestinsk stat. Veien videre blir ikke banet av umoralsk utpressing og trusler som gjør mer skade enn gagn, men snarere av forhandlinger, kompromiss og god vilje, avslutter Dershowitz.

Forrige artikkelMIFF på delingstoppen i sommer
Neste artikkelIsraelsk antiterror-metode redder liv i Europa
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -