Norges svømmeforbund må drukne Malaysias varslede diskriminering av israelere

Svømmeforbundet må gjøre som Magnus Carlsen og si nei til utestengelse av Israel.

Israelske paralympic-svømmere i aksjon i svømmebassenget Alyn i Haifa. (Foto: Israel Paralympic Committee)
Israelske paralympic-svømmere i aksjon i svømmebassenget Alyn i Haifa. (Foto: Israel Paralympic Committee)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I månedsskiftet juli-august skal VM i svømming for funksjonshemmede etter planen arrangeres i byen Kuching i Malaysia. Nå står mesterskapet i fare, etter at Malaysia har gitt beskjed om at israelske utøvere ikke slipper inn i landet. Det israelske utenriksdepartementet har kalt utestengelsen en skam og oppfordret Den internasjonale paralympiske komité (IPK) til enten å få avgjørelsen omgjort eller finne et nytt vertsland, skriver Times of Israel.

IPK skriver i en pressemelding at de er «dypt skuffet» over beslutningen til malaysiske myndigheter. 27. januar avgjør styret i IPK hva de gjør videre.

– Et verdensmesterskap skal være åpent for alle kvalifiserte nasjoner og utøvere. Vi vil nå utforske alle muligheter for å sikre at alle kvalifiserte utøvere kan få deltatt, skriver IPK i pressemeldingen.

De israelske paralympics-svømmerne blir nektet å delta i sommerens VM i Malaysia. (Foto: Israel Paralympic Association)
De israelske paralympics-svømmerne blir nektet deltakelse i VM i Malaysia. (Foto: Israel Paralympic Association)

MIFF har vært i kontakt med Norges svømmeforbund. De vil foreløpig vente med å se hva slags beslutning IPK faller ned på før de selv konkluderer.

– NSF følger utviklingen og på generelt grunnlag mener vi jo selvsagt at et verdensmesterskap skal være åpent for alle medlemsland og deres utøvere, skriver Bjørn Soleng, generalsekretær i Norges svømmeforbund i en epost.

De vil foreløpig ikke svare på om det kan være aktuelt for NSF og norske utøvere å boikotte VM hvis ikke israelske svømmere får deltatt.

– Saken er så pass fersk at den er ikke diskutert i Forbundsstyret i Norges Svømmeforbund og kan derfor ikke gi deg noe svar om det blir aktuelt med tiltak som du skisserer, skriver Soleng videre.

Norges Svømmeforbund burde allerede nå ta et klart standpunkt og si at det er uaktuelt å delta i et mesterskap som diskriminerer israelske utøvere. De burde se til verdensmesteren i sjakk, Magnus Carlsen, som var krystallklar etter at israelske utøvere ble utestengt fra sjakk-VM i Saudi-Arabia: Han ville ikke stille opp i et VM igjen hvor israelske sjakkspillere ble utestengt.

Hva synes du Norges Svømmeforbund bør gjøre? Si din mening:

Forrige artikkelIran: – Vi er klare for å utslette Israel
Neste artikkelIsrael risikerer trefrontskrig i 2019
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.