Texas anklager norsk selskap for Israel-boikott – selger alle aksjene

To store amerikanske pensjonsfond selger seg ut av finanskonsernet DNB.
Det amerikanske flagget og flagget til Texas vaier utenfor Texas State Capitol i Austin. (Foto: Flickr)
Det amerikanske flagget og flagget til Texas vaier utenfor Texas State Capitol i delstatshovedstaden Austin. (Foto: Flickr)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Texas har solgt seg ut av DNB, Norges største finanskonsern, fordi de mener selskapet boikotter Israel. Den amerikanske staten vedtok i 2017 en lov som forbyr statlige virksomheter å investere i selskaper som boikotter den jødiske staten. Desinvesteringen i DNB er den første handlingen staten gjør i henhold til den nye loven, skriver den israelske storavisen Israel Hayom.

Det er to store pensjonsfond i Texas som nå selger sine aksjer i det norske selskapet. Et av fondene har aksjer for 575 millioner kroner mens det andre har for 34 millioner kroner. Totalt selges aksjer for 609 millioner kroner.

Den amerikanske staten Illinois, som har tilsvarende lovverk som Texas, har også listet DNB som et selskap som boikotter Israel. Det forstår DNB lite av.

Informasjonsdirektør i DNB, Even Westerweld, avviser at de boikotter Israel. (Foto: DNB)
Informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld, avviser at selskapet boikotter Israel. (Foto: DNB)

– Det er helt feil at vi boikotter Israel. Dette har vi også prøvd å forklare til myndighetene i Texas, uten at vi har fått noe svar fra dem så langt. Det er ingen politikk hos oss om å boikotte Israel, sier Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB til MIFF.

Westerveld viser til at finanskonsernet har gjort en rekke investeringer i Israel. MIFF har tidligere skrevet om DNBs investeringer i et israelsk teknologiselskap.

– Vi investerer i en rekke selskaper i Israel, så det er overhodet ingen boikott, understreker han.

På DNBs egne nettsider har de listet opp en rekke selskaper som de av ulike årsaker ikke investerer i. Minst to av disse bedriftene er israelske, som Africa Israel Investments Ltd. og Elbit. Sistnevnte bygger blant annet droner som sikrer Europa. Ved å ekskludere disse selskapene investerer ikke DNBs fond penger i dem. Westerveld vet ikke om dette er årsaken til boikott-anklagene.

– Denne listen er en vurdering av selskaper som vi på vegne av våre kunder kan investere i eller ikke. Det kan være at dette er årsaken, men det har vi ikke fått svar på, sier Westerveld, som håper å rydde opp i saken.

– Vi ønsker at ting skal være korrekt. Og det er ikke korrekt at vi boikotter Israel.

Dersom du ikke ser kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise