Nå vet vi mye mer om dem som støtter boikott av Israel

Se tall fra meningsmåling gjennomført for MIFF.

Parole fra 1. mai-toget i Oslo 2017. (Foto: Roland Baltzersen)
Parole fra 1. mai-toget i Oslo 2017. (Foto: Roland Baltzersen)

For første gang har Med Israel for fred (MIFF) deltatt med egne spørsmål i en landsomfattende meningsmåling (les mer om Frivillighetsbarometeret under).

Vi ba blant annet deltakerne ta stilling til utsagnet Jeg støtter at Norge videreutvikler handel og samarbeid med Israel.

Her er resultatene for hele den norske befolkningen.

  • Stemmer ikke i det hele tatt: 16 prosent
  • Stemmer nokså dårlig: 21 prosent
    Sum negative til mer samarbeid med Israel: 37 prosent
  • Stemmer nokså godt: 19 prosent
  • Stemmer helt: 13 prosent
    Sum positive til mer samarbeid med Israel: 32 prosent
  • Umulig å svare: 24 prosent
  • Ubesvart: 7 prosent

Her er noen av de andre mest interessante resultatene

Menn (43 prosent) uttrykker seg mye mer positiv til samarbeid med Israel enn kvinner (21 prosent). En mye større andel kvinner (33 prosent) enn menn (14 prosent) sier imidlertid det er umulig å svare.

Motstanden mot økt handel og samarbeid med Israel er størst i den eldste delen av befolkningen, 40 prosent i aldersgruppen +60 år. I aldersgruppen 15-30 år er prosentdelen 34 prosent.

Motstanden mot økt handel og samarbeid med Israel øker i stor grad i takt med høyere utdanning, mens det er omtrent like mange som uttrykker seg positivt til samarbeid uavhengig av utdanningsnivå.

Støtten til mer samarbeid er sterkest i Oslo/ Akershus og Sør-/Vestlandet (35 prosent), noe lavere på resten av Østlandet og Trøndelag/ Nord-Norge (29 prosent).

Motstand og støtte til samarbeid gir noenlunde like utslag uavhengig av respondentenes oppgitte årsinntekt.

For dem som oppgir fødeland utenfor Norge er støtten til samarbeid betydelig høyere (42 prosent) enn de som oppgir å være født i Norge (31 prosent).

Det er mest netto støtte til samarbeid med Israel i bransjene bank/ forsikring/ finans og offentlig sentralforvaltning/ myndighet. Det er størst netto motstand mot samarbeid i bransjene landbruk/ skogbruk/ fiske, forskning/ analyse og media/ reklame/ PR/ informasjon.

Ut fra svarene respondentene har gitt på mange ulike spørsmål er de gitt ulike klassifiseringer. Fellesskapsorienterte oppgir størst netto motstand mot samarbeid med Israel. Individorienterte oppgir størst netto støtte.

For dem som er på annen type trygd enn arbeidsledighetstrygd er nettomotstanden mot samarbeid med Israel (44 prosent negative, kun 20 prosent positive) betydelig større enn dem som er i arbeid heltid eller deltid. De som er hjemmeværende, har husarbeid i hjemmet, er arbeidsledige eller er selvstendig næringsdrivende oppgir større netto støtte til samarbeid med Israel enn de som er i arbeid.

Mer om målingen
Frivillighetsbarometeret er en meningsmåling som gjennomføres i samarbeid mellom medlemsorganisasjoner i Frivillighet Norge. Målingen blir satt opp i samarbeid med Kantar TNS. I 2019 svarte 2014 personer i et representativt utvalg av befolkningen over 15 år på undersøkelsen. Målingen ble gjennomført i juni 2019.

Forrige artikkelRakettangrepene i mai har krevd sitt femte offer
Neste artikkelDen «hemmelige» lunsjen til Brasils president og Israels ambassadør vekker oppsikt
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.