Den kunstige menisken som kan redde kneet til alle som ikke boikotter Israel

Et implantat utviklet i Israel kan bli redningen for mange fotball- og håndballspillere.
Den kunstige menisken, kalt NUsurface. (Foto: Active Implants)

Mange kjente norske idrettsutøvere har måttet legge opp eller ta lange avbrekk fra idretten sin på grunn av kneskader. Ett eksempel er håndballspilleren Nora Mørk. Hun fikk en meniskskade i september 2018 og var ute i rundt et halvt år.

Ofte er det snakk om avrevet korsbånd eller skade på menisken som utøverne har fått etter å ha vridd kneet på kamp eller under trening.

Når det gjelder skade på menisker kan en israelskutviklet innretning være redningen. I den israelske byen Netanya, på forsknings- og utviklingsavdelingen til det amerikanske selskapet Active Implants LLC, har de nemlig utviklet en kunstig menisk, et implantat laget av polykarbonat-uretanplast.

Innretningen har fått navnet NUsurface Meniscus Implant og etterligner meniskens naturlige funksjon.

Meniskene er to puter av brusk som ligger på hver sin side av kneet, inne i selve kneleddet. De danner en «grop» som lårbenet kan bevege seg i uten at benet «går ut av ledd» i forhold til leggbenet, de absorberer støt, og de stabiliserer og fordeler vekten på leddflatene.

For tre uker siden ble den første kommersielle, ikke-eksperimentelle, kunstige menisk-operasjonen gjennomført i Israel. Da fikk to israelske pasienter, gjennom kikkhullsoperasjoner, satt inn NUsurface-menisker av kirurger som har vært involvert i utviklingen av produktet siden 2006, skriver nettsiden Israel21c.

Den første operasjonen ble utført av dr. Gabriel Agar på det offentlige sykehuset Shamir Medical Center 11. november. Den andre transplantasjonen ble utført dagen etter på den private klinikken Ramat Aviv Medical Center av dr. Ron Arbel.

Kirurger ved Israel’s Yitzhak Shamir Medical Center opererte inn den kunstige menisken 11. november.

– Implantatet NUsurface ble oppfunnet og utviklet i vårt forsknings- og utviklingssenter i Israel, så for oss er det veldig spennende å omsider kunne tilby behandlingen til folk i Israel. Det fyller gapet i alternativer mellom en enkel meniskreparasjon, og fullstendig utskifting av kneet [med protese], forteller Ted Davis, president og administrerende direktør i Active Implants.

NUsurface er ment for personer som regelmessig har smerter i kneet etter operasjon på den innerste menisken, har gjennomgått en mislykket meniskreparasjon, ikke er passende kandidat for organtransplantasjon, eller er for ung til å få kneprotese.

På grunn av implantatets unike form og sammensetning, trenger det ikke bli festet til bein eller mykt vev, skriver Active Implants på sin nettside.

Active Implants har hovedkvarter i Memphis, USA og har brukt de siste 10 år på kliniske studier og utprøving av implantatet i Israel, USA og Europa.

Amerikaneren Robert har deltatt i uttestingen av produktet. Her forteller han hvordan kneet føles etter operasjonen. (Video: Active Implants)

NUsurface var den første kunstige menisk som ble tilgjengelig for pasienter i Europa. Hvis implantatet blir godkjent av det amerikanske FDA (Food and Drugs Administration), vil det være først på markedet også i USA.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise