KFUK-KFUM feiler om Israel. Igjen

En lang rekke nordmenn har kjøpt bosetterboliger på Nord-Kypros. Hvordan skal Oslo kommune kunne sikre at disse nordmenn ikke leverer tjenester til kommunen fra det tyrkisk-okkuperte området?

Skjermdump fra vl.no.

10. desember fikk Vårt Land kritikk av Øystein Magelssen og Fredrik Glad-Gjernes fordi avisen går imot Oslo-byrådets planer om boikott av israelske bosetninger.

KFUK-KFUM-lederne er tilsynelatende så opphengt i å ramme Israel med fordømmelser og sanksjoner, at de ikke ser at formuleringen i byrådsplattformen allerede er formulert generelt. Byrådet sier de vil «utrede handlingsrommet som finnes i anskaffelsesregelverket for å ikke handle varer og tjenester som er produsert på område okkupert i strid med folkeretten». Likevel skriver Magelssen og Glad-Gjernes: «En enda sterkere posisjon fra Oslo kommune kunne da vært å vedta at kommunen ikke skal handle varer og tjenester fra noen aktører som opererer på okkupert land.» Men KFUK-KFUM-lederne må være unnskyldt, for i virkeligheten er det jo bare jøder som byrådet mener bor på feil sted Oslo kommune har planer om å ramme.

For det første: Israel okkuperer ikke Vestbredden i strid med folkeretten, og boikottplanene kan derfor ikke anvendes på Israel. Israel fikk kontroll over området i en lovlig forsvarskrig og administrerer det lovlig inntil det foreligger en varig fredsavtale som avklarer grenser og andre spørsmål.

For det andre: Hvis Oslo-boikotten til tross for dette bare rammer israelere, og ikke andre nasjonaliteter som bor i omstridte eller okkuperte områder, vil det være i strid med norske forbud mot diskriminering.

Men nå vil altså Magelssen og Glad-Gjernes at forbudet skal gjøres generelt. Da kan vi bare ønske Oslo lykke til med å ta opp kampen mot land som Kina, India, Russland, Tyrkia og Marokko. I tillegg kommer at et stort antall av de internasjonale konsern i verden, ikke bare amerikanske, men også europeiske, opererer i «okkupert land» og derfor må bli boikottet av Oslo. En lang rekke nordmenn har kjøpt bosetterboliger på Nord-Kypros. Hvordan skal Oslo kommune kunne sikre at disse ikke leverer tjenester til kommunen fra tyrkisk-okkupert område?

Magelssen og Glad-Gjernes skriver: «Det må derfor være helt tydelig at kritikk av Israels vedvarende brudd på internasjonal lov ikke er kritikk av det jødiske folk eller ideen om et jødisk hjemland, men en kritikk av en undertrykkende okkupasjonspolitikk som har medført stor lidelse i over 70 år.»

Der har du det. Det er 52 år siden Israel okkuperte Vestbredden, men KFUK-KFUM-lederne ser okkupasjonspolitikk som har vart i over 70 år. De ser altså på Israel innenfor våpenhvilelinjene fra 1949 som okkupert? Og det er flere problemer: Kritikken fremstår mistenkelig når man bruker «internasjonal lov» som ankepunkt mot Israel der det ikke er noe brudd (og langt mindre noen «dom») eller man bruker paragrafer bare mot Israel og ikke mot andre. Ellers merker vi oss at Magelssen og Glad-Gjernes elegant hopper bukk over motstanden mot Israel som en jødisk stat som finnes i deres egen organisasjon, palestinske samarbeidspartnere og omlandet rundt. Senest i november 2017 advarte Mellomkirkelig råd i Den norske kirke mot «en utvikling i Israel mot en ‘jødisk stat’».

Forrige artikkelIsraeler angrepet og slått bevisstløs i Paris fordi han snakket hebraisk
Neste artikkelIsrael går til sitt tredje valg på under ett år
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.