BDS-leder uten kontakt med virkeligheten på Dagsnytt 18

Har vi nettopp hørt tidenes største overdrivelse på norsk radio?
BDS-aktivist Øystein Grønning viste på Dagsnytt 18 at han ikke har kontakt med virkeligheten. (Foto: Skjermdump)

Onsdag 20. oktober var det en diskusjon på Dagsnytt 18 om kulturell boikott av Israel. Utgangspunktet var at den irske forfatteren Sally Rooney ikke ønsker at et israelsk forlag skal oversette hennes siste bok til hebraisk.

Den norske forfatteren Roy Jacobsen var i studio og sa at han ikke støttet en slik form for boikott. Hans egne bøker er oversatt og utgitt på hebraisk. Ingen norske forfattere som støtter en boikott ønsket å stille i studio.

Derfor hadde NRK hentet inn BDS-aktivist (boikott, desinvistering og sanksjoner mot Israel) Øystein Grønning, tidligere nestleder i Palestinakomiteen og tidligere leder av Akulbi, Samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel.

Grønning kom med så grovt feilaktige påstander i programmet at vi ser oss nødt til å ta en faktasjekk på ham. BDS-aktivisten mener Israel frykter BDS-bevegelsen så mye at de bruker enorme summer på å bekjempe den.

– Israel har et eget departement for å sloss mot kulturboikotten. De har mer penger enn forsvarsdepartementet nesten. Det er helt utrolig hvor mye midler de bruker på å bekjempe boikotten, påstod Grønning i sendingen.

Men kan denne påstanden virkelig det stemme? Israel bruker over 5% av sitt bruttonasjonalprodukt på forsvaret. For 2022-budsjettet tilsvarer det 150 milliarder kroner. Til sammenligning var budsjettet til Strategidepartementet, som hadde ansvaret med å imøtegå boikott-bevegelsen, for 2016 til 2017 på drøyt 500 millioner kroner. Altså rundt 0,35% av forsvarsbudsjettet. Har Grønning kommer med den største overdrivelsen noen gang på norsk radio?

For øvrig ble Strategidepartementet nedlagt da den nye regjeringen overtok makten i juni. Dermed har ikke Israel lenger et eget departement dedikert til bekjempelse av boikott-bevegelsen, slik Grønning hardnakket påstod.

Grønning, som omtaler boikott som en dialogform, hevdet også at de israelske forlagene «ikke har noe bra rulleblad». «Jeg kan ikke sjekke det her og nå på direkten,» responderte programleder Espen Aas. En grundig sjekk ville nok vise at de fleste israelske forlag ikke har gjort seg skyldig i større forbrytelser enn å utgi bøker.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise