Hva skjer med byggestansen?

26. september går en ti måneder lang byggestans i de israelske bosetningene på Vestbredden ut på dato. Tiltaket ble innført for å lokke palestinerne til forhandlingsbordet. Nå truer palestinerne, før samtalene er kommet i gang, med å avbryte forhandlingene dersom ikke byggestansen blir videreført.

Hva kommer den israelske regjeringen til å gjøre?

Statsminister Benjamin Netanyahu blir utsatt for sterkt press fra begge sider innad i sin regjeringskoalisjon. Bosetterne og de mest høyreorienterte statsrådene presser på for å oppheve byggestansen. Arbeiderpartiet ønsker å videreføre ordningen, helt eller delvis.

Journalist Aluf Benn i Ha’aretz tror Netanyahu kommer til å vente lengst mulig fram mot deadline med å presentere sin kompromissløsning. Inntil da kommer nok statsministeren til å være stille om teamet.

Likud-minister Dan Meridor og Avigdor Lieberman, partileder i Israel Beiteinu, har foreslått å videreføre en delvis byggestans. Meridor ser for seg å åpne for bygging i de store bosetningsblokkene, mens byggestans blir videreført i isolerte, mindre bosetninger øst for sikkerhetsgjerdet. Lieberman ønsker også fri vekst i bosetningsblokkene som Israel ønsker å beholde, og bygging for å tillate “naturlig vekst” i de andre bosetningene.

Statsministerne Ariel Sharon og Ehud Olmert klarte å få stilltiende aksept fra Bush-administrasjonen for vekst i bosetningsblokkene. Netanyahu har nok et flertall i regjeringen bak seg for en slik løsning, men klarer han å få forståelse for dette hos USAs president Barack Obama og PA-president Mahmoud Abbas?

Forrige artikkelEn galant forsvarssjef
Neste artikkelHamas ber PA ikke gi opp Jerusalem
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.