Hva skjer med byggestansen?

26. september går en ti måneder lang byggestans i de israelske bosetningene på Vestbredden ut på dato. Tiltaket ble innført for å lokke palestinerne til forhandlingsbordet. Nå truer palestinerne, før samtalene er kommet i gang, med å avbryte forhandlingene dersom ikke byggestansen blir videreført.

Hva kommer den israelske regjeringen til å gjøre?

Statsminister Benjamin Netanyahu blir utsatt for sterkt press fra begge sider innad i sin regjeringskoalisjon. Bosetterne og de mest høyreorienterte statsrådene presser på for å oppheve byggestansen. Arbeiderpartiet ønsker å videreføre ordningen, helt eller delvis.

Journalist Aluf Benn i Ha’aretz tror Netanyahu kommer til å vente lengst mulig fram mot deadline med å presentere sin kompromissløsning. Inntil da kommer nok statsministeren til å være stille om teamet.

Likud-minister Dan Meridor og Avigdor Lieberman, partileder i Israel Beiteinu, har foreslått å videreføre en delvis byggestans. Meridor ser for seg å åpne for bygging i de store bosetningsblokkene, mens byggestans blir videreført i isolerte, mindre bosetninger øst for sikkerhetsgjerdet. Lieberman ønsker også fri vekst i bosetningsblokkene som Israel ønsker å beholde, og bygging for å tillate «naturlig vekst» i de andre bosetningene.

Statsministerne Ariel Sharon og Ehud Olmert klarte å få stilltiende aksept fra Bush-administrasjonen for vekst i bosetningsblokkene. Netanyahu har nok et flertall i regjeringen bak seg for en slik løsning, men klarer han å få forståelse for dette hos USAs president Barack Obama og PA-president Mahmoud Abbas?

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise