IDF utestenger jødiske ekstremister fra Vestbredden

Tolv høyreekstreme jøder er midlertidig utestengt fra Vestbredden fordi de truer sikkerheten til palestinere og IDF-soldater i området.

Bosetningen Yitzhar. (Foto: Menachem Brody)
Bosetningen Yitzhar. (Foto: Menachem Brody)

Øverstkommanderende for IDFs sentralkommando, generalmajor Avi Mizrahi, har undertegnet ordren som gir begrensningen i aktivistenes bevegelsesfrihet. Utestengelsesperioden varierer fra mellom tre og ni måneder. IDF sier i en uttalelse at “alle andre alternativer ble vurdert”.

– Aktivistenes handlinger utgjorde en reell trussel mot menneskeliv og samfunets ro og orden, sier kilder i sikkerhetsstyrkene til Ha’aretz. Det er sikkerhetstjenesten Shin Bet som har anbefalt tiltaket, skriver Yedioth Aharonoth.

Aktivistene, som kommer fra bosetningene Yitzhar, Havat Gilad, Elon Moreh og Ramat Migron, fikk overlevert ordren natt til torsdag.

Tiltaket kommer som en direkte reaksjon etter voldelige aktivisters angrep på en IDF-base på Vestbredden i desember. For fem måneder siden fikk tolv bosettere fra Yitzhar og utposter i området tilsvarende begrensninger i bevegelsesfrihet.

 

Kritikk fra National Union

Knesset-medlem Michael Ben Ari fra National Union er kritisk til IDF-aksjonen.

– Hvorfor har ikke venstreorienterte hooligans fått begrensninger i bevegelsesfrihet i Bil’in og Na’alin, sier han. De to palestinske landsbyene har i flere år sett ukentlige konfrontasjoner mellom palestinske aktivister og ytrevenstre-aktivister fra Israel på den ene siden, og israelske sikkerhetsstyrker på den andre.

– Netanyahus regjering gjør mer enn noen annen regjering for å skade rettighetene til bosetterne i Judea og Samaria, mener Ben Ari. National Union er det mest høyreorienterte partiet som er representert i den israelske nasjonalforsamlingen. Partiet er ikke del av Netanyahus regjereringskoalisjon.

 

Forrige artikkelSe opp for disse israelske gründerselskapene
Neste artikkelEhud Olmert tiltalt i Holyland-skandalen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.