Høyskolen i Ariel blir universitet

17. juli 2012 vedtok Israel å opprette et nytt universitet. Israel har syv universiteter fra før. Ariel universitet blir det åttende, men det første som ligger på Vestbredden.

Ariel universitetet. (Foto: Michael Jacobson, Wikimedia Commons)
Ariel universitetet. (Foto: Michael Jacobson, Wikimedia Commons)

Ariel er en av de største israelske byene (bosetningblokkene) i det som våre medier ynder å kalle ”den okkuperte Vestbredden”. I Israel er den vanlige betegnelsen ”omstridte områder”, det betyr områder som det skal forhandles om.

 

Fra høyskole til universitet

Studiestedet i Ariel har til nå vært en høyskole. Mange i det såkalte bosetter-miljøet har lenge ivret for å få et israelsk universitet på Vestbredden. Det vil på en måte befestes jødenes stilling der.

Undervisningsminister Gideon Sa’ar har i utgangspunktet vært positiv til å gjøre skolen om til universitet. Han har da fått stilt opp en del krav til det akademiske nivået, i undervisning og forskning. Han har også forlangt at finansdepartementet gir Ariel en egen bevilgning i tillegg til de vanlige pengene universitetene får. Finansminister Yuval Steinitz har bevilget 30 millioner kroner ekstra for å oppgradere høyskolen til universitet.

 

Motargumenter

Motargumentene er, som man kunne vente, av tre hovedtyper:

a) Det bør ikke være et israelsk universitet på ”okkupert område”. Til det svarer tilhengerne at det er avklart at en fredsavtale vil innebære utveksling av områder mellom Israel og Vestbredden, og at Ariel er ett av de områdene som det er opplagt blir en del av Israel.

b) Et åttende universitet vil svekke de syv andre ved at ressursene blir spredt, og det blir mindre på hver. Tilhengerne av universitetet svarer at dette argumentet langt på vei skriver seg fra frykt for konkurranse.

c) Noen stiller også spørsmålstegn ved om den akademiske kvaliteten på Ariel universitet blir god nok. Man mener at universitetet er for ”smalt”, altså ikke variert og allsidig nok. Tilhengerne mener at det holder mål.

 

Juridiske problemer

Det nye universitetet deler et grunnleggende problem med mange andre jødiske institusjoner og innbyggere på Vestbredden: Israelske lover gjelder ikke uten videre for disse områdene. Mange ting blir derfor mer tungvint, noen ganger mer uklart. Men det er opprettet egne organer som skal sørge for at tingene fungerer.

Kilder: En rekke artikler og innslag i dagsrevyen fra IBA.

 

Forrige artikkelNazistleder arrestert i Ungarn
Neste artikkel– Dette er selvmordsterroristen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no