NRK fortsetter å forveksle bosetninger og boliger

Det skjer gang på gang at norske medier blåser godkjenning av nye boliger opp til å bli godkjenning av nye bosetninger. Da det skjedde denne uken i NRK Dagsnytt, ble det toppet med to andre feil.

Illustrasjon fra nrk.no.
Illustrasjon fra nrk.no.

Journalist Katrine Nybø leste følgende nyhetsbolk på NRK Dagsnytt kl. 10.00 tirsdag 13. august.

“Israelske styresmakter godkjenner bygging av 942 nye busetnader i det okkuperte Øst-Jerusalem, i tillegg til de 1.200 bustadane som vart godkjent på søndag. Nyheita om nye busetnader i dei okkuperte områda har provosert palestinske styresmakter som lenge har truga med å trekke seg fra forhandlingane om Israel held fram med busetnadspolitikken i det okkuperte område. Partane skal etter planen møtas til nye fredsforhandlinger i USA i morgon.”

Nybø forveksler bosetninger med boliger i to tilfeller (se MIFFs uthevninger). Det er som å forveksle en leilighet med et tettsted.

I dette tilfellet gjaldt det 942 nye hjem i bydelen Gilo i Jerusalem, et område som Israel planlegger å beholde i en grensedragning mot en eventuell palestinsk stat. Det har ikke kommet som noen overraskelse på palestinske ledere.

Forvekslingen var ikke den eneste feilen i nyhetene kl. 10.00 tirsdag 13. august. Det er minst to andre feil.

1) Palestinske myndigheter har de siste årene brukt bygging i bosetninger ikke som en trussel om å forlate forhandlinger, men som et påskudd for å ikke forhandle i det hele tatt. Stans i bygging har vært et forhåndskrav.

2) Partene skulle ikke møtes til fredsforhandlinger i USA 14. august. Møtet skulle etter rapportene skje i Jerusalem. I første omgang lykkes partene med å holde det nøyaktige møtestedet i byen hemmelig, rapporterte Times of Israel.

Det er ellers å bemerke at journalisten har maktet å bruke ordet okkupert tre ganger i de tre setningene og 67 ordene.

Det tjener til NRKs ære at det feilaktige nyhetsinnslaget ikke ser ut til å ha blitt repetert verken før eller senere.

Også tidligere har NRK forvekslet boliger og bosetninger. Det tok lang tid før NRK rettet opp. Aftenposten og NTB var raske med å rette opp da MIFF påpekte deres forveksling i mai 2013.

Forrige artikkel– Kun en kulturell omlegging hos palestinerne vil skape fred
Neste artikkelKungen i palestinaskjerf
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.