Ulovlige bygninger i Beit El rives

Dramaet omkring Draynoff-bygningene i bosetningen Beit El er ikke slutt.
Aktivister som prøver å stanse rivningen konfronterer sikkerhetsstyrker i Beit El. (Foto: Hillel Meir, Tazpit via Jpost.com)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Bosetningen Beit El ligger nord for Jerusalem og har en befolkning på over seks tusen. I fjor vedtok Israels høysterett at to bygninger i bosetningen måtte rives fordi de var satt opp uten godkjenning etter bygge- og arealplaner. Frist for rivning var utgangen av juli 2015. De halvferdige bygningene skulle romme drøyt 20 leiligheter.

I løpet av det siste året har israelske myndigheter utarbeidet reguleringsplaner i området i ekspressfart og forrige måned ble det gitt en byggetillatelse med tilbakevirkende kraft. Denne ga entreprenøren anledning til å anke høyesteretts rivningsvedtak.

Onsdag 29. juli avviste høyesterett anken og opprettholdt rivningsvedtaket. Kort tid senere startet rivningsarbeidene. De siste par dagene har et stort antall sikkerhetspersonell vært i området for å forberede rivningen og for å fjerne og holde borte bosetteraktivister. Konfrontasjonene mellom aktivistene og politiet fortsatte etter at rivningen begynte.

De to bygningene i Beit El har også skapt politisk drama. Statsminister Benjamin Netanyahu og hans regjering har ment at det var unødvendig å rive bygningene etter at tilbakevirkende byggetillatelse ble gitt. Presset av det bosettervennlige partiet Bayit Yehudi har Netanyahu 29. juli gitt klarsignal for salg av 296 boenheter i Beit El. Disse boligene har Netanyahu lovet tidligere i en politisk hestehandel med bosetterne, men han har holdt det endelige klarsignalet tilbake. Han har også godkjent salg av 91 boliger i den jødiske bydelen Pisgat Ze’ev i Jerusalem, og videre planarbeid for drøyt 400 boliger i andre jødiske bydeler.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise